Учора Кабінет Міністрів продовжив ще на місяць дію надзвичайних заходів в енергетиці. «Насправді ситуація є дуже складною. Те, що нам вдалося не допустити віялових відключень, свідчить лише про те, що ми ідеально підготувалися до зими та створили запас міцності, бо розуміли, що росіяни так чи інакше нам щось перекриють», — сказав під час учорашнього засідання уряду прем’єр Володимир Гройсман та зауважив, що уряд помилився тільки в тому, що це перекриття було зроблене руками наших людей.


«Запас міцності у нас зникає, тому надзвичайні заходи дозволять змінювати режими регулювання і функціонування енергетичної системи. Але вона не може працювати на зношення, тож немає сумніву, що проблеми будуть», — зазначив він та запевнив, що уряд робить все, щоб мінімізувати та відтермінувати негативні наслідки. З цією метою відбуваються регулярні засідання Антикризового енергетичного штабу, а також працює економічний штаб під керівництвом першого віце-прем’єра Степана Кубіва, який аналізує вплив блокади на економіку країни. У цьому контексті В. Гройсман запропонував показати ці рахунки організаторам блокади, щоб «вони розуміли, що наробили для кожного українця». Прем’єр також зауважив, що, окрім завдання шкоди енергетичній та економічній безпеці України, блокада не досягла жодних заявлених її організаторами цілей, зокрема, звільнення заручників. «Ми ж знаємо, що всі механізми сьогодні задіяні, щоб кожен український полонений, заручник був звільнений. Але ми також знаємо, що лише в одному кабінеті в Росії приймається це рішення. То до чого тут блокада?» — запитав глава уряду.


Кабінет Міністрів підтримав законопроект про державні фінансові гарантії надання медичних послуг і лікарських засобів. За словами в. о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, мета цього законопроекту — зробити так, щоб гроші нарешті почали ходити за пацієнтом.


Заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк зазначив, що цей законопроект розроблено в розвиток ухваленої урядом Концепції реформування медичної галузі. «Ми повинні раз і назавжди відповісти на запитання, як побудувати систему, щоб забезпечити громадянам гарантований фінансовий захист та якісні медичні послуги у випадку, якщо захворіють вони або члени їхньої сім’ї. І цей законопроект дає відповіді на ці питання», — сказав заступник міністра. Що для цього пропонується? По-перше, замість нинішніх неконкретних гарантій у сфері охорони здоров’я буде запроваджено гарантований державою пакет медичних послуг та лікарських засобів.

По-друге, кошти виплачуватимуться не медичному закладу взагалі, а тільки коли людина отримає в ньому конкретну медичну послугу. І, по-третє, запроваджується стандартизація медичних послуг через визнання міжнародних медичних протоколів. «Ми повинні встановити, що у нас медициною вважається тільки те, що вважається медициною за кордоном. І я вас запевняю, що попри існуючий міф, наче це дуже здорожчить нам медицину, насправді це її здешевить, бо ми робитимемо тільки те, що довело свою ефективність», — переконаний П. Ковтонюк.


За цим законопроектом усі страхові виплати має здійснювати єдиний національний страховик — Національна служба здоров’я України, а Міністерство охорони здоров’я розроблятиме принципи та стандарти, за якими повинна працювати система.


Якщо законопроект буде ухвалено, то Національна служба здоров’я оплачуватиме надання медичних послуг конкретній людині незалежно від того, отримала вона їх у державному, комунальному чи приватному закладі охорони здоров’я. При цьому страховка на 100 відсотків має покривати всю невідкладну допомогу, зокрема, термінові операції на зразок гострого апендициту чи переломів, всі звернення до сімейного лікаря, педіатра, терапевта та всю паліативну допомогу.


Якщо ж стан або захворювання не потребують невідкладного лікування, то пацієнт муситиме офіційно оплатити частину витрат. При цьому передбачається, що вчасне звернення до сімейного лікаря та виконання його рекомендацій дозволятиме зменшити частку співоплати.