Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської обласної адміністрації оголосив конкурс на розподілення 350 тисяч гривень. Вони виділяються в рамках обласної програми сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства.

 

Водночас управління комунального майна обласної ради надіслало обласному товариству "Просвіта" імені Т. Шевченка вимогу звільнити орендоване з 1992 року приміщення.

 

"Ми додзвонилися до начальника -- Андрія Буніна. Запитали про лист і чим мотивують, бо ми писали звернення щодо продовження угоди оренди. У відповідь почули: "Це приміщення має більшу комерційну вартість, ніж платите ви", -- каже голова громадської організації Олександр Шевченко, учасник АТО, про якого нещодавно розповідав "Голос України".

 

Тобто -- за логікою цього чиновника -- можна б продати і обласний театр, адже він має ще більшу комерційну привабливість...

 

Олександр Шевченко наголошує: "Товариство "Просвіта" орендує цей будинок понад 20 літ. Справно сплачує комунальні та орендні платежі. Доглядає за будинком у межах законодавства й без залучення коштів місцевої громади чи держави. У нас сьогодні діє прес-клуб, книгарня, мистецька галерея, телестудія, редакція нашої просвітянської газети "Сіверщина", волонтерський центр, відділення тероборони. Вже вшосте запускаємо Школу журналістики. Підтримуємо учасників АТО. Мало того -- члени нашого товариства воюють на сході".

 

Садибний будинок початку ХХ століття, у якому з початку незалежності розміщається "Просвіта" імені Т. Шевченка замість музею комсомольської слави, давно став символом державницьких громадських організацій. До того ж, "Просвіта" внесла у збереження будинку невідторгнену частку, як ось заміна вікон, встановлення художньо виконаних воріт, відмостку, ремонт фасаду тощо. Жодних коштів ні з обласного бюджету, ні від столичного свого керівництва чернігівська "Просвіта" не отримувала. Водночас для комерсантів, що в них усе продається і все купується, будинок "Просвіти" є справді привабливим -- з елементами українського модерну, в центрі міста, з високими стелями і міцними стінами...

 

Скандал із виселенням "Просвіти", якій нещодавно також без жодних підстав відключали світло, викликав збурення серед громадських організацій Чернігова -- зокрема, інтернет-радіо "Свобода ФМ" провело дві передачі, які викликали жваве обговорення. Про підтримку "Просвіти" і готовність її захищати від чиновницького свавілля уже заявила низка тих же інституцій громадянського суспільства, на підтримку яких розраховує влада Чернігівської області.

 

Василь ЧЕПУРНИЙ.

 

Чернігів.

 

Голос України