Генеральний директор протезного підприємства в Україні Нагендер Парашар привіз до Дніпра на презентацію сучасні колінні вузли для протезів при ампутації ніг. Вони нічим не поступаються імпортним аналогам: зручні, легкі, безпечні.

За інформацією Н. Парашара, комплектуючі для них імпортували, тепер їх експортують, бо почали плавити у власних печах. Зокрема, колінний вузол «Колібрі» — найлегший у світі, його вага 232 грами. А завдяки модульному вузлу «Клаксон» можна вільно ходити, кататися на велосипеді та займатися спортом. Такі протези повертають радість руху.

За три роки війни на сході 40 бійців Дніпропетровщини отримали тяжкі поранення, що призвели до ампутації. За інформацією радника голови Дніпропетровської ОДА Ольги Горб, усі вони отримали протези за державною програмою та пройшли реабілітацію.

Як отримати протез, можна прочитати в пам’ятці, яку підготувала київська громадська організація «Підмога іnfo», що захищає людей з інвалідністю. У ній міститься інформація про безплатність установлення та ремонту протеза, а також самостійний вибір того, де і як протезуватися.

Олена ЧЕРНЯВСЬКА.

Дніпропетровська область.