Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони провів круглий стіл на тему «Розвиток потенціалу України з гуманітарного розмінування: законодавче забезпечення» за участі народних депутатів, представників державних органів, 
НАТО і ОБСЄ, громадських неурядових організацій, міжнародних експертів.


Так зване гуманітарне розмінування — це захист мирного населення, яке проживає у зоні бойових дій, від мін та вибухонебезпечних предметів. Україна зіткнулась з цією проблемою з початком АТО. І проблема розмінування територій ще довго залишатиметься актуальною навіть після закінчення війни.
Голова комітету Сергій Пашинський відзначив, що в зоні АТО і військові, і цивільне населення підриваються на мінах і гинуть мало не щодня. Розмінування — це дорога справа, яка до того ж потребує спеціальних фахових знань. І Україна, як не дуже багата країна, потребує не лише консультацій експертів у законодавчій царині, а й матеріальної допомоги для розмінування. З боку НАТО та ОБСЄ надано технічну допомогу в розмірі одного мільйона євро. Як зазначали учасники круглого столу, ці кошти пішли на навчання та обмундирування вітчизняних саперів, закупівлю нового обладнання. Однак цих коштів замало. Бо, приміром, розмінування Хорватії після війни на Балканах обійшлося в 550 млн. євро.

 

Голова Комітету Верховної Ради України з питань національної 
безпеки і оборони Сергій Пашинський, секретар Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Іван Вінник.

 


Окрім того, в Україні залишилося безліч похованих у землі боєприпасів із часів СРСР, які досі нагадують про себе. Представник НАТО в Україні Александер Вінніков розповів, що Альянс співпрацює з Україною у рамках комплексного пакета допомоги і трастових фондів у безпековій сфері. Він запевнив, що НАТО готове надати фахівців для допомоги у розробці законодавчої бази з питань розмінування. Завдяки співпраці з НАТО вже створено силами ДСНС дві спеціалізовані групи з розмінування — у Донецькій та Луганській областях, проводяться навчання саперів. Учасники зібрання висловилися за створення в Україні єдиного координаційного центру з питань розмінування. І наголошували на тому, що міжнародна спільнота також має зобов’язання перед Україною. Свого часу українські військові брали активну участь у розмінуванні територій на Балканах, в Іраку та інших гарячих точках світу.
«Міжнародна спільнота має усвідомити, що ми ведемо війну з РФ не тільки, щоб зупинити агресора на сході України, а і щоб і в європейських країнах не було такої біди, — підкреслив Сергій Пашинський. — Україні потрібна реальна допомога, а не лише поради. Адже це планетарна проблема».
Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука, у свою чергу, зауважив, як свідчить міжнародна практика, розмінування територій потребує мінімум 10—15 років, а враховуючи, яка кількість зброї та боєприпасів розповзлася по всій території України, це може тривати набагато довше. Народний депутат Андрій Тетерук наголосив, що при розробці вітчизняного законодавства з питань розмінування важливо врахувати увесь міжнародний досвід та не повторити чужі помилки.
«Один рік активних бойових дій веде до десятирічної роботи з розмінування територій, — додав народний депутат України Юлій Мамчур. — Тому держава має створити координаційний центр, який координуватиме зусилля, накопичуватиме матеріальні засоби, в тому числі і міжнародну допомогу».

 

Факт

За даними Державної спеціальної служби транспорту, з початку АТО українські сапери виявили та знешкодили 5 863 боєприпасів.


Анна ШЕВЧЕНКО.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.


Більше фото тут — www.golos.com.ua