На Чернігівщині -- скандал: СБУ оприлюднила відео спецоперації, проведеної у "центрі реабілітації". Тут злочинне угрупування незаконно утримувало, експлуатувало та катувало понад 200 наркозалежних.

 

Фото
прес-служби СБУ.

 

Під час спецоперації співробітники СБУ визволили 230 "пацієнтів", які підтвердили факти катування та завдання їм тяжких тілесних ушкоджень. Правоохоронці також затримали 22 особи, які виконували функції "наглядачів". Серед них -- трьох організаторів діяльності "ребцентру". Пацієнти, які потрапляли сюди на нібито лікування, примусово працювали на будівельних та сільськогосподарських роботах, доходи від яких отримували засновники "центру реабілітації". Паспорти у хворих забирали.

 

Під час обшуків було виявлено знаряддя тортур, а в кабінеті засновника "реабілітаційного центру" -- бойову гранату РГД-5 та травматичну зброю.

 

За фактами діяльності злочинного угруповання відкрито кримінальне провадження за статтями Кримінального кодексу про катування та незаконне позбавлення волі або викрадення людини.

 

Цей "центр реабілітації" у селі Косачівка Козелецького району аж ніяк не був секретом, і скандал зрів давно. Але його вперто не помічали ні влада, ні журналісти, які писали звідти благосні репортажі про перевиховання наркозалежних. Розмовам же про катування ніхто не хотів вірити. Можливо, ще й через те, що катування проводилося, зокрема, і в храмі, який належить Чернігівській єпархії УПЦ Московського патріархату. Наразі представники єпархії жодних коментарів не надають.

 

Василь ЧЕПУРНИЙ.

 

Чернігівська область.

 

Голос України