Палац графів Ходкевичів у Млинові на Рівненщині зобразив відомий мандрівний художник ХІХ століття Наполеон Орда. Але задум палацу був іншим. Це підтверджують архітектурні проекти з польських архівів.

Графи Ходкевичі, власники Чорнобиля, відчували там якийсь дискомфорт і прагнули кудись переїхати. Для нового житла Людвика та Миколай Ходкевичі у Млинові вподобали місце на високому розлогому пагорбі, над річкою, у полоні розкішних дерев.
Будівництво палацу для Ходкевичів у Млинові розпочалося з проекту, який у 1785 році створив Леопольд Шлегель, придворний архітектор короля Станіслава-Густава. Це свідчить про близькість Ходкевичів до королівської сім’ї. Звернулися замовники до нього ще й тому, що їх не влаштовував попередній план забудови. Найімовірніше, це були ті самі креслення, які збереглися донині в архівах.
Леопольд Шлегель не знехтував ними, а, радше, взяв їх за основу. Як і побажання Ходкевичів — палац, за їхнім баченням, мав бути на два поверхи, із високим дахом, колонами, ризалітами, внутрішніми кільцеподібними сходами... Пані Людвика прискіпливо ставилася до плану, сама доповнила малюнок елементами коринфського ордеру (капітелі, схожі на дзвін).
Обриси палацу змінювалися й далі. На 1790 рік, коли заклали наріжний камінь, до справи долучився архітектор Кароль Шютц із Варшави. Як бажала Людвика Ходкевич, він надав приміщенню більшої монументальності, до чотирьох колон, раніше спланованих, додали ще дві.

 

Таким зобразив палац Ходкевичів художник Наполеон Орда в ХІХ столітті.


А завершував будівництво архітектор Ян Слонєвський. При ньому в ліпнину вписані ініціали власниці — L. C. Сама ж ліпнина була на тему рослинних мотивів, а стіни та стелі крилися розписами на різні сюжети. В центральному залі з’явився ліплений герб Ходкевичів. А головною окрасою будівлі стала велика, на цілу стіну, картина художника Олешкевича на тему баталії під Хотином, де був зображений один із зачинателів роду і яку вже в ХХ столітті більшовики порубали шаблями на шматки.
Ходкевичі намагалися зробити свій палацовий комплекс привабливим. Сподівалися, що сюди завітає в гості цесаревич Костянтин. Бо коли він уперше навідався в Млинів, палац ще будувався і цесаревича приймали у сусідньому Пекалеві. Згодом палац став пристанищем для багатьох відомих людей. Тут гостював Юзеф Крашевський, який вважається найбільш плідним письменником світу (600 томів!). Через Млинів та палац Ходкевичів проліг шлях національного героя Польщі, Білорусі та США Тадеуша Костюшка. Тут (у флігелі та на околицях) знімали фільм «Сліпий музикант». У палац Ходкевичів на старість мріяв переселитися сумнозвісний нацист Розенберг.
Місцина, яку вибрали та розбудували графи Ходкевичі, заклала у свою генетичну пам’ять багато і славних, і безславних сторінок. До останніх, приміром, належить руйнація замку більшовиками, вбивство членів графської родини, спустошення пам’ятки...
На жаль, палац не дожив до наших днів. У повоєнні роки його розібрали і на тім місці звели будівлю зооветеринарного технікуму. А палац продовжує жити у світлинах, документах, описах. А ще — у первісних проектах, що збереглися у польських архівах.

Євген ЦИМБАЛЮК, 
краєзнавець.


Млинів
Рівненської області.


Фоторепродукція автора.