В Івано-Франківську відбулось засідання регіональної платформи щодо нових можливостей для розвитку місцевого самоврядування, чому сприяють схвалені Верховною Радою децентралізаційні закони. У робочій зустрічі взяв участь народний депутат України, перший заступник голови парламентського Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Михайло Довбенко (на знімку). Обговорення законодавчих ініціатив перетворилось на дискусію з місцевими експертами та представниками уже діючих та потенційних ОТГ, адже реформаторські нововведення поруч із можливостями для громад області несуть за собою і чималу відповідальність. Звертаючись до земляків, М. Довбенко вкотре наголосив, що реформа місцевого самоврядування сьогодні є однією із найважливіших у державі й дає очевидні результати.

Пролунало запевнення, що парламентаріям дуже важливо вивчати думки на місцях, щоб знати, в якому напрямку рухатися для напрацювання дієвих законопроектів. Аналізуючи процеси створення вітчизняних ОТГ, депутат наголосив, що принцип добровільності в процесі об’єднання громад є визначальним. Проте, звертаючись до досвіду європейських країн, М. Довбенко нагадав, що й там все розпочиналось так само, але все ж завершилось добровільно-примусовим варіантом. В Україні, на його думку, принцип добровільності ще себе не вичерпав і триватиме ще рік-півтора на законодавчій основі, але цей процес не потрібно затягувати.

У відповідь виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук зосередив увагу на необхідності підвищення спроможності органів місцевого самоврядування та окремо зупинився на законах щодо наповнення дохідної частини місцевих бюджетів. Аналізуючи минулорічні зміни до Бюджетного та Податкового кодексів, промовець наголосив, що на місцеві скарбниці перекладено низку видаткових повноважень, зокрема, в галузях освіти та охорони здоров’я. Тому, на його переконання, доцільним є посилення фінансової спроможності місцевих бюджетів шляхом розширення їх податкової бази. Наголошено, що при формуванні місцевих бюджетів варто враховувати весь їх податковий потенціал. А формування фінансово самодостатніх адміністративно-територіальних одиниць потребує системних виважених змін у податковому та бюджетному законодавстві. З такою думкою погодився і міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, котрий також наголосив, що єдиним шляхом зміцнення місцевого самоврядування є збільшення доходів місцевих бюджетів без збільшення видатків. Звертаючись до народного депутата, він висловив побажання, щоб всі законопроекти, які стосуються місцевого самоврядування, обговорювались з його представниками на місцях. Своє бачення висловив і міський голова Долини Володимир Гаразд, який прямо сказав, що держава має стимулювати створення ОТГ, залишаючи податки у місцевих бюджетах. На його думку, акциз, кошти з пайової участі та 75% податку на доходи фізичних осіб мають залишатися в місцевих громадах.

Заступник голови-керівник апарату ОДА Валерій Крецул запевнив, що місцеві громади твердо стоять на ногах і нормально працюють, адже «держава надала додаткові ресурси на їхню користь, серйозну інфраструктурну субвенцію». Зокрема, Печеніжинська, Верхнянська і Старобогородчанська ОТГ отримали 21,9 млн. грн. та реалізували 41 соціально-економічний проект. Більшу частину коштів було скеровано на поліпшення дорожнього полотна, заміну вікон, дверей у дитячих садках і школах, частковий ремонт інфраструктури громади. Цього року в області запрацювало ще сім об’єднаних громад, тобто нині в нових фінансових умовах функціонує уже 11 ОТГ. І відповідно до проекту постанови Кабінету Міністрів України, на чинні ОТГ Прикарпаття буде виділено понад 43 млн. грн. Ці кошти сприятимуть швидкому розвитку населених пунктів, які належать до об’єднаних територіальних громад.

За результатами засідання регіональної платформи, що відбулась у рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), представники місцевого відділення АМУ спрямують напрацьовані пропозиції представнику Прикарпаття у парламенті Михайлу Довбенку, щоб якнайшвидше вирішити місцеві проблеми громад на законодавчому рівні.

Галина БРУХАЛЬ.

Фото Миколи МАЦЮКА.

Івано-Франківська область.