Від своєї обіцянки підтримати бюджетними дотаціями агровиробників уряд начебто не відмовляється. Але чи справді зможуть отримати їх ті, хто трудиться на весняних полях?

Днями представники департаменту агропромислового розвитку Хмельницької ОДА та головного управління ДФС в області отримали чергове підтвердження того, що уряд не кидає слів на вітер під час відеоконференції, яку провело Мінагрополітики. Там став відомий алгоритм виплати дотацій за лютий. Ще до початку квітня претендентам потрібно було подати заявку на отримання такої держпідтримки з відповідними податковими документами та сплатити податки. Потім за десять днів ДФС формуватиме реєстр отримувачів коштів. І лише з середини квітня Держказначейство в автоматичному режимі розпочне видавати гроші. Для виплати у квітні поки що є 217,3 мільйона гривень. Правда, у разі наповнення спеціального фонду ця сума може зрости ще на 151 мільйон.

Виходячи з усього цього, можна прогнозувати: лютневі кошти на місця надійдуть десь у травні. Відомо, що гроші ніколи не бувають зайвими. Але так само не заперечиш, що ложка дорога до обіду, точніше — до посівної. Бо саме нині на полях кипить робота. І майбутній врожай не питає, хто і коли написав заявки, сплатив податки і заповнив усі необхідні документи.

Заступник директора департаменту агропромислового розвитку ОДА Вадим Конончук розповів, що посівні площі у краї збільшаться майже до 1,2 мільйона гектарів. На 21 тисячу гектарів зростуть посіви кукурудзи, на півтори тисячі гектарів розшириться горохове поле, на три тисячі — посіви сої. Найбільшу частку в структурі зернових та зернобобових традиційно відведено озимим зерновим, а також кукурудзі та сої. Та, крім того, питома вага технічних культур становитиме 36 відсотків.

Аграрії краю успішно справляються із наміченим. Із посіяних 231 тисячі гектарів озимих та 74 тисяч гектарів ріпаку 92 відсотки площ — у доброму і задовільному стані. Про це подбала не тільки погода, а насамперед землероби. У господарствах завершено перше підживлення згаданих культур. А до третьої декади березня було посіяно майже півтори тисячі гектарів ярих ранніх зернових.

Паралельно у господарствах запасалися матеріально-технічними ресурсами. Так, засобами захисту рослин сільгосппідприємства забезпечені на сімдесят відсотків до потреби. А от міндобрива закупили стовідсотково — 158 тисяч тонн.

У господарствах активно доводять до посівних кондицій насіння ярих культур, що ось-ось впаде у ріллю. Вже придбано майже 14 тисяч тонн дизпалива та бензину. Райони прозвітували і про стовідсоткову готовність до весняно-польових робіт сільгосптехніки.

Навіть якщо припустити, що у цих цифрах може бути і певна похибка, все одно видно: хлібороби старанно працюють над майбутнім урожаєм. І добре, що для цього у них вистачає власних коштів. А якби чекали на бюджетну підтримку?

Без будь-яких довідок та зобов’язань у господарствах зробили свої прогнози. І хоча про майбутній урожай говорити ще дуже рано, попередньо називають цифри у 2,9 мільйона тонн зерна, 1,8 мільйона тонн цукрових буряків. Ще в департаменті агропроду додають: область розраховує на 1,3 мільйона тонн картоплі, 210 тисяч тонн овочів. Останнє сіятимуть, садитимуть та вирощуватимуть переважно селяни і дрібні фермери на своїх городах і ділянках. І все робитимуть за власний кошт. Бо для них не передбачено ані будь-якої державної підтримки, ані відповідних алгоритмів виплати грошей. Одне слово, виходить так, що ті, хто найбільше наробиться і вкладе матеріальних, фінансових та трудових ресурсів у майбутній врожай, ні на чию допомогу розраховувати не можуть. Але у цю пору селяни особливо не замислюються над усім цим. Роботу в полі не відкладеш.

Ірина КОЗАК.

Мал. Миколи КАПУСТИ.

Хмельницька область.