Сівбу цукрових буряків розпочали у більшості районів Вінниччини. Під цю культуру відвели у нинішньому році 55 тисяч гектарів — на п’ять тисяч більше порівняно з 2016-м.

На 3 квітня насіння поклали у ґрунт на понад двох тисячах гектарів. Тільки у трьох районах із 27 не вирощуватимуть солодкі корінці.

Найбільший клин під цукристі відвели у Крижопільському районі — 8,5 тисячі гектарів, у Гайсинському посіють понад 5,5 тисячі, Хмільницькому — майже чотири тисячі гектарів. На території цих районів розташовані найпотужніші цукрозаводи.

— Найважливіше встигнути покласти насіння у вологий ґрунт, — зазначає в. о. керівника обласного департаменту агропромислового розвитку Валентина Кирилюк. — Це запорука гарного розвитку рослин, а отже, високого врожаю. Агрохолдингам це вдасться без проблем, бо мають потужну техніку і досвід. Складніше впоратися фермерам і тим господарствам, де тривалий час відмовлялися від цукристих.

Ще одна складність — великі затрати. Як пояснюють економісти, вирощування буряків на одному гектарі стає приблизно в 30 тисяч гривень. Зате рентабельність значно вища, ніж у зернових.

— Торік усі шість цукрозаводів області спрацювали з прибутками, — каже економіст асоціації «Поділляцукор» Леонід Козодой. — Це чи не вперше за останні роки. Рентабельність виробництва цукру становила 60 відсотків. Простіше кажучи, на затрачені 30 тисяч гривень на виході отримають 48 тисяч гривень. Ціна на цукор продовжує залишатися високою. Заводи значно розширили експортні можливості реалізації продукції. Саме ці чинники сприяли розширенню площ під цукристими.

Першими з сівбою буряків впоралися у найпівденнішому Чечельницькому районі. Щоправда, солодкі корені там вирощуватимуть тільки у трьох господарствах на невеликій площі — загалом трохи більше 300 гектарів.

Шість цукрозаводів працюватимуть і нинішнього року на Вінниччині. Крім «вінницьких» корінців, на них перероблятимуть також сировину із сусідніх областей — Житомирської, Хмельницької, Кіровоградської, Черкаської. Як пояснили в асоціації «Поділляцукор», окремі цукроварні мають угоди з сусідами, які вирощують для них буряки на площі шість тисяч гектарів.

Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.

 

ДО РЕЧІ

Посівна на Херсонщині цьогоріч буде «солодкою»: агрофірма з Миколаївської області з 800 до 1800 га розширює клин орендованих земель для вирощування такої нетипової для краю культури, як цукровий буряк. Торік зібрали його по 60 тонн з гектара, що дало змогу окупити виробничі витрати й вийти на прибуток. Тому нині площі під цукровий буряк відводять більші, і для поливу угідь ще й придбали понад два десятки нових дощувальних машин. А для обслуговування бурякових плантацій створюють 50 робочих місць. Утім, власники паїв з сіл Музиківка та Киселівка Білозерського району, котрі віддали свої землі в оренду агрофірмі, також обділеними не залишилися: їм не тільки сповна видали орендну плату, а ще й у вигляді бонусу привезли по мішку цукру.