Понад 120 тисяч гостей з України, країн близького і далекого зарубіжжя приїхали 1 квітня на традиційне свято гумору, яке протягом майже півстоліття відбувається в Одесі. З різних причин три роки «Гуморину» не проводили. І от вона повернулася. Скажемо відразу — повернення було тріумфальним. У рамках «Гуморини» (на знімку) тривали локальні фестивалі й змагання любителів пожартувати. На сьомий Міжнародний фестиваль клоунів і мімів «Комедіада» до Одеси приїхали учасники з Білорусі, Франції, Угорщини, Ізраїлю, Іспанії, Молдови, Румунії, Австрії, Бельгії, Німеччини, а також з багатьох міст і сіл України. Інтернаціональна команда в Будинку клоунів дала спектакль «Клоун-шоу» для дітей-сиріт, переселенців, інвалідів. А для поранених бійців із зони АТО учасники фестивалю у військовому госпіталі зіграли спектакль «Нон-стоп-клоун». Гран-прі фестивалю виборов угорський клоун Чаба Мехеш, який зірвав овації своїм номером про музиканта, котрий намагається виконати пісню Шуберта «Форель». Нагороду йому вручав продюсер і режисер фестивалю клоунів у Токіо Мікіо Осіма. Приз глядацьких симпатій «Симпач» відвезли до Києва учасники шоу «Форматикс». «Сміхач вищої категорії» за кращу акторську майстерність тепер у США разом з коміком Джимом Вільямсом («Дідусь» і «Містер Космос»). «Трюкача» розділили Володимир Семенов і румунський еквілібрист Лівіу Тодор. «Дуркача» за режисуру присудили ізраїльській клоун-мім-групі «Гудман Бойз».

1 квітня на головній вулиці Одеси — Дерибасівській — відбувся традиційний карнавал любителів жартів і розіграшів.

Одним з подарунків «Гуморини-2017» одеситам і гостям міста стало «Караоке на Майдані» з Ігорем Кондратюком. Цього дня лунали пісні про улюблене місто, а гостем святкової програми став учасник «Х-Фактору» Олександр Ломія.

У День сміху з самого ранку відчинилися двері до «Країни чудес», організованої в Міському саду для юних учасників «Гуморини». Тут відбувся фестиваль коміксів, де кілька десятків персонажів з відомих фільмів, коміксів і комп’ютерних ігор змагалися за звання кращого учасника косплей-шоу — яскравого конкурсу костюмів.

А в цей час на Грецькій площі тривав Фестиваль їжі. Ввечері в історичному серці Одеси на вулиці Ланжеронівській відбувся гала-концерт за участю зірок світової й української естради.

В’ячеслав ВОРОНКОВ.

Фото В’ячеслава ТЕНЯКОВА.

Одеса.