Парламентська хроніка


Ранкове засідання 5 квітня


Відкриваючи ранкове засідання, Голова Верховної Ради Андрій Парубій нагадав, що цього дня у 1710 році на зборах козацтва біля містечка Тягина на правому березі річки Дністер було прийнято першу українську Конституцію Пилипа Орлика. «Це важлива подія для української історії», — наголосив він.


Крім того, Андрій Парубій зауважив, що цього дня у 1992 році було відроджено Військово-Морські Сили України.


«25 років тому, 5 квітня, завдяки ініціативі українських патріотів офіцерів-чорноморців було відновлено Український військовий флот, продовжувач славних традицій війська Української народної республіки. Як і у 1918 році, саме завдяки свідомим офіцерам та старшинам на кораблях було піднято українські прапори. Незважаючи на шалений спротив Росії, Український військовий флот відбувся», — сказав глава парламенту.


Учасники тих подій, завдяки яким 25 років тому і було створено Військово-Морські Сили України, були присутні у Верховній Раді, парламент оплесками привітав їх.

 

Андрій Тетерук, Павло Кишкар.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

«Як і 100 років тому, сьогодні саме українське військо, Військово-Морські Сили України самовіддано захищають українську державу. Сучасні Військово-Морські Сили — це курсанти, які співали Державний гімн в окупованому Криму, а сьогодні вони офіцери української армії. Наші морські піхотинці, які на найважчих ділянках східного фронту дають гідну відсіч ворогу. Це тисячі офіцерів, старшин та матросів, які щодня виконують свій нелегкий військовий обов’язок, стоять на сторожі морського кордону Української держави», — наголосив А. Парубій.


Заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд заявила про нападки на жінок із «Самопомочі». «Шановні чоловіки можновладці, та істерія, з якою ви взялися за жінок «Самопомочі», є проявом вашої слабкості, але для нас це велика честь», — наголосила вона.


Дві фракції — Радикальна партія та «Самопоміч» — зажадали перерву, але зголосилися замінити її заявою, яку виголосив Олег Ляшко. Він повідомив, що «Нафтогаз України» звернувся до Кабінету Міністрів з вимогою усунути монополію Фірташа на ринку постачання газу для населення. «Це те, про що стверджувала фракція Радикальної партії, що Фірташ, Льовочкін і компанія продовжують грабувати українців...» — наголосив він і повідомив, що фракція Радикальної партії у повному складі вирушає до Кабміну, аби взяти участь у засіданні уряду для того, щоб вимагати від нього прийняття рішення про повернення під державне управління державної власності.


Власне, після того, як радикали залишили сесійну залу, парламентська трибуна була нарешті розблокована. Головуючий навіть пожартував: нам, звісно, буде самотньо, але сподіваюся, що фракція швидко повернеться з засідання уряду.


Верховна Рада підтримала проект закону про ратифікацію Протоколу між Кабінетом Міністрів України та Швейцарською Федеральною Радою про внесення змін та доповнень до Угоди між Кабінетом Міністрів України та Швейцарською Федеральною Радою про міжнародні автомобільні перевезення пасажирів і вантажів від 30 жовтня 2000 р. та Протоколу до Угоди.


Сесія також розглянула та ухвалила (256 «за») законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» з пропозиціями Президента України. Як зауважив заступник голови Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Андрій Шинькович, наклавши вето, Президент звернув увагу на слабкі місця законопроекту і комітет їх врахував. «Документ настільки опрацьований та обговорений, що його потрібно приймати», — зауважив він.


Варто додати, що документ уже розглядався на сесії, проте вето Президента не було подолано. Документ відправили на повторне друге читання до комітету, тож для його ухвалення достатньо було 226 голосів.


Крім того, депутати в першому читанні схвалили проект закону про внесення змін до Закону України «Про фізичну культуру і спорт» щодо започаткування службово-прикладного та військово-прикладного спорту.


Після перерви депутати заслухали інформацію голови Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Наталії Корчак. Вона, зокрема, наголосила на конфлікті, який існує між старою системою управління та новим демократичним врядуванням, між тими, хто реально бореться з корупцією, і тими, хто лише імітує цю боротьбу. «Незважаючи на шалений супротив по відношенню до НАЗК, воно відбулося як державна інституція.

Нині воно перебуває на етапі розбудови. Ми свідомі, що не все у нас виходить гладко, є багато питань щодо функціонування як реєстру електронних декларацій, так і в проведенні перевірок. Є проблеми і в самому Нацагентстві, що пов’язані з колегіальністю управління, розподілом повноважень і найголовніше — з належним рівнем виконанням покладених на окремих членів Нацагентства повноважень», — заявила вона.


Водночас третього квітня голова НАЗК звернулася до Верховної Ради, як до єдиного органу, якому Нацагентство підконтрольне і перед яким підзвітне. У цьому зверненні вона просить парламент якнайшвидше організувати проведення незалежної зовнішньої оцінки ефективності діяльності НАЗК у цілому, функціонування реєстру зокрема, а також особистого внеску кожного члена НАЗК в розбудову цього органу під час виконання їх посадових обов’язків. Щоб аудит був дійсно незалежним, до комісії пропонується включити народних депутатів, представників громадянського суспільства, міжнародних експертів і правників.


Н. Корчак запропонувала Надзвичайному і Повноважному Послу США в Україні пані Йованович та главі представництва ЄС в Україні пану Мінгареллі делегувати своїх працівників до складу комісії. Відповідні перемовини, за її словами, мають відбутися вже цього тижня.


До висновків незалежного міжнародного аудиту будь-які зміни закону, що врегульовує діяльність НАЗК, будуть не лише передчасними, а й недалекоглядними, — переконана голова Нацагентства.


Лідер «Самопомочі» Олег Березюк заявив, що своїм рішенням парламент створив успішну агенцію НАЗК, яка вперше в історії запровадила електронні декларації. «Сьогодні потрібно подякувати і парламенту, і голові НАЗК», — сказав він. 


Іван Мельничук (БПП) підтримав О. Березюка. Він вважає, що поряд з Корчак мають стояти Рябошапко та Радецький і так само відповідати на запитання. 


Сергій Власенко («Батьківщина») не розуміє, чому після провалу першої хвилі е-декларування агентство не зробило жодних висновків. 


Олег Ляшко (Радикальна партія) вважає, що Н. Корчак перебуває не на своєму місці. «Ваша діяльність, поведінка дискредитували Україну та боротьбу з корупцією. Приймайте рішення», — сказав він.


Максим Бурбак («Народний фронт») заявив, що мужність полягає у тому, що помилки потрібно визнавати і виправляти. На його переконання, те, що захлинулася друга хвиля е-декларування — це наслідки тотальної бездіяльності цього органу. Він запропонував повністю перезавантажити НАЗК і систему його роботи. Ухвалити рішення щодо зміни людей у керівних органах НАЗК і привести його до нового формату.


Ігор Шурма (Опозиційний блок) назвав створення НАЗК революційною подією. Депутат зауважив, що особисто у нього до пані Корчак питань немає. Проте, на його думку, відповідальність має нести коаліція. 


У своєму заключному слові голова НАЗК зауважила, що агенція має бути перевірена Рахунковою палатою. «З огляду на те, як відбувається ротація членів Рахункової палати, розумію, що це може бути елемент заангажованості при оцінці нашої діяльності. Ми фактично існуємо рік, а фізично ми здійснюємо діяльність з 15 серпня. Я в жодному випадку не виправдовуюся, я в жодному випадку ніколи не знімала з себе відповідальність і за кожну копійку відповім», — сказала Н. Корчак.


Врешті, звіт голови НАЗК не передбачав кадрових рішень, тож інформацію взято до відома.


Із днем народження цього дня вітали Григорія Немирю, голову Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин («Батьківщина»), та Юрія Одарченка, члена Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства («Батьківщина»).

Факт

Голова НАЗК 30 березня звернулася з відкритим листом до Нацполіції, Національного антикорупційного бюро України, Генпрокуратури, Ради Національної безпеки з тим, щоб розібратися з ситуацією, яка складається навколо адміністрування системи електронного декларування. Крім того, Нацагентство готує судовий позов до Державного підприємства «Українські спеціальні системи», яке є адміністратором державного реєстру щодо невиконання ним умов господарського договору щодо забезпечення безперебійного функціонування реєстру та неефективності використання бюджетних коштів, які вони отримують за роботу.