Житомир, вул. Дмитрівська, 5. Тут 110 літ тому — 12 січня 1907 року — народився видатний вчений, головний конструктор ракетно-космічних систем Сергій Павлович Корольов (на знімку).

Фото
з сайту www.day.kyiv.ua.

Сьогодні музей, створений у його рідному місті, має у своєму розпорядженні понад 13 тисяч експонатів, які дбайливо зберігаються і постійно поповнюються. Святе місце — невеличка затишна кімнатка, в якій — плетений дитячий візок, а на туалетному столику — пасмо волосся з першої стрижки Cергійка з материнським дарчим написом. У експозиції представлені Біблія — символ мудрості, обладнання, спорядження космонавтів, космічна їжа, а також документи, фотографії, сувеніри космічної тематики, 9 міліграмів місячного грунту. Увагу привертають унікальна колекція зразків космічної техніки, обгорілий спусковий апарат космічного корабля «Союз-27», макети спускового апарата гагарінського «Востока» та «Лунохода-2» натуральної величини... Окремий тематичний комплекс становлять музейні предмети, які стосуються розвитку космонавтики в Україні.

Дочка Корольова Наталія Сергіївна з болем каже: батько страждав від того, що в радянські часи він був людиною-невидимкою, навіть на її весіллі не зміг побувати. Природа нагородила його аналітичним розумом, великим конструкторським талантом, блискучими організаторськими здібностями, вмінням об’єднати і повести за собою людей. У розмові з журналістами дочка згадує: «Батько двічі міг отримати Нобелівську премію. Він спрямував би ці гроші на розвиток космонавтики. Уперше його хотіли нагородити за запуск першого штучного супутника Землі, вдруге — після польоту в Космос Юрія Гагаріна. Але на звернення Нобелівського комітету керівник держави Хрущов відповів, що творцем нової техніки у нас є весь народ. А посмертно Нобелівську премію не присвоюють».

Директор музею Ірина Дмитрівна Дячук з невимовним захопленням розповідає про діяльність закладу, спрямовану на популяризацію особистості та творчої спадщини С. П. Корольова, досягнень світової та вітчизняної космонавтики, поповнення фондів, збереження своєрідної національної колекції з історії космонавтики і максимально повну її демонстрацію у власних експозиціях та на всеукраїнських і міжнародних виставках, зміцнення міжнародної співпраці зі спорідненими інституціями, тісну взаємодію з громадськими організаціями, навчальними закладами та установами з метою поглиблення науково-дослідної і культурно-освітньої роботи. В музеї урочисто відзначають відомі події, втілюють проекти всеукраїнського та світового рівнів, які найбільш яскраво розкривають його сутність як провідного і профілюючого космічного центру в Україні.

У Музеї космонавтики імені С. П. Корольова побували екс-президент України Леонід Кучма, перший космонавт незалежної України віце-президент Аерокосмічного товариства України Леонід Каденюк, ветерани ракетно-космічної галузі, військовослужбовці, студентська молодь, туристи, зарубіжні гості... А всього музей відвідали понад три мільйони осіб із багатьох країн.

Іван ГАВРИЛИШИН,
член Національної спілки журналістів України.