10 квітня Одеса відзначала 73-тю річницю визволення міста від румунських і німецько-фашистських окупантів. За традицією тут цього дня відбуваються урочисті заходи. Один із них — покладання вінків до монумента Невідомому матросу.

 

Правоохоронці припускали, що саме на Алеї Слави, яка веде до пам’ятника, можуть спалахнути провокації. І справді, без них не обійшлося.


Як повідомили у відділі комунікацій Головного управління Національної поліції в Одеській області, правоохоронці забезпечили безпрецедентні заходи, щоб уникнути будь-якого насильства. Але, на жаль, деякі громадяни не прислухалися до рекомендацій щодо недопущення порушень громадського порядку під час масових заходів.


Сьогодні в Одесі тривожно й пахне грозою майбутніх провокацій. Наближається трагічний для міста й усієї України день другого травня, день третьої річниці загибелі 48 осіб на Куликовому полі та у Будинку профспілок.

Наближається 9 травня, день, який у місті-герої завжди відзначається особливо врочисто. Уже третій рік весна в Одесі супроводжується низкою мітингів, що не забороняються владою. До них готуються і прихильники так званої Новоросії, «русского мира», і патріоти України, ті, для кого територіальна цілісність країни, її свобода та незалежність не порожні слова.
Готуються й правоохоронці.


Події 10 квітня показали, що, на жаль, органи правопорядку не змогли перешкодити (давайте називати речі своїми іменами) «генеральній репетиції» майбутніх заворушень, які провокатори планують (цього вже в Одесі ніхто не приховує) 2 і 9 травня.


Керівник Головного управління Національної поліції в Одеській області Дмитро Головін заявив, що одеських патріотів під час покладання вінків на Алеї Слави бив спецзагін Патрульної поліції, делегований з Києва.


При цьому керівник одеської поліції пообіцяв, що за фактом побиття людей, які перебували в оточенні поліції і були в кайданках, розпочнеться службове розслідування, а всіх причетних керівників місцевої поліції відсторонять від роботи на період слідства. Також Дмитро Головін пообіцяв, що 2 і 9 травня поліція діятиме по-іншому і врахує всі помилки, які було допущено 10 квітня.


На жаль, як показали події 10 квітня, в Одесі згадують про необхідність проведення роботи з виховання патріотизму серед молоді буквально за тиждень до наближення тієї чи іншої трагічної дати. Чіткої, спланованої роботи не веде практично ніхто.

Одеська область.

ТИМ ЧАСОМ

Прокурор Одеської області Олег Жученко заявив, що під час розслідування «справи 2 травня» установлено ще два активні учасники цих подій, їм заочно оголошено про підозру за ст. 294 — це участь і організація масових заворушень. А також фігурує чоловік, який перебував у розшуку з 2014-го. Він також активний учасник цих подій. Йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Щодо двох інших, яким заочно оголошено про підозру, ми розуміємо, де вони перебувають. Перший — на території так званої ДНР і є одним з активних бойовиків, а другий — у Російській Федерації, доволі активно поводиться перед ЗМІ, показує, наскільки він пишається тими діями, які вчинив.