Писанки, крапанки, дряпанки... Розмальовані, викладені бісером, позначені соком, вирізані з дерева, виготовлені з порцеляни, розписані золотом... Якими тільки не бувають незмінні і яскраві символи Великодня. Напередодні свят у Хмельницькому відбулося чимало майстер-класів, де всіх охочих вчили різних технік і прийомів розпису. І там справді було чого повчитись і подивуватись. У ці дні яких тільки Великодніх яєць не побачиш.

 

В обласному центрі навіть провели фестиваль "Великодній дивосвіт", присвячений саме писанці. Ексклюзивно розмальовані учнями та викладачами початкових мистецьких шкіл та студентами Хмельницького національного університету, заввишки у метр, вони розставлені просто у центрі міста. Є і світлодіодна, яка особливо вражає своїми вогнями ввечері. А просто на деревах розвісили понад тисячу маленьких писанок.

 

Серед цього різнобарв'я, здавалося б, скромні крашанки будуть зовсім непомітними. Але ні, уже віками про них не забувають, і раз на рік вони обов'язково з'являються на святковому столі.

 

Всім добре відомий метод, коли у відвар цибулиння кладуть яйця. Що міцніший настій, то інтенсивнішим буде і колір крашанок -- від золотаво-рудого до майже оксамитово-коричневого.

 

Деякі етнографи навіть стверджують, що спочатку крашанки фарбували кров'ю, аби максимально зберегти червоний колір як символ відродження життя. Але з часом Великоднє яйце ставало не тільки символом, а й прикрасою. Сьогодні при сучасних технологіях яскравості їм не позичати. Але саме тепер багато хто прагне повернутись саме до чистих природних джерел. Тому на майстер-класах можна було почути поради, як розфарбувати яйця за допомогою натуральних компонентів.

 

Рожевою крашанку зробить буряковий сік. Кому до вподоби коричнева, може скористатись настоєм кори дуба або кавою. Для цього яйця треба зварити у міцному напої.

 

Якщо комусь до смаку синій колір, можна скористатись чорницями. Хоча о цій порі свіжих ягід не знайти, може згодитись відвар із сухих ягід. А ще можна використати червонокачанну капусту. Її треба дрібно насікти і додати води та оцту. У цьому розчині яйця варити не потрібно, достатньо лише замочити їх у ньому.

 

Неважко здогадатись, що куркума з легкістю надасть яєчній шкаралупці жовтого кольору. Якщо ж немає такої приправи, то можна використати листочки берези чи кору молодих яблунь.

 

Чи не найбільше варіантів знавці пропонують для того, щоб отримати зелений колір. Традиційно для цього використовувався насичений відвар кропиви. Але в наш час арсенал барвників цього відтінку значно розширився. Можна використовувати сік петрушки, кропу, базиліку і навіть зеленого перцю. Раніше під час святкування Великодня цієї зелені просто не було. Але сьогодні її неважко знайти і на базарі, і в супермаркетах. Хто хоче отримати особливо насичений відтінок, може скористатись шпинатом. Усю цю зелень радять варити на повільному вогні півгодини, а після цього зварити у цьому відварі яйця.

 

Вигадливі господині, думається, зможуть запропонувати і свої варіанти. У всіх цих випадках можна бути впевненими, що жодної "хімії" на крашанках не буде. Але при цьому варто пам'ятати, що такого яскравого кольору, як при використанні штучних фарбників, досягти навряд чи вдасться. Хоча інтенсивність природного забарвлення все-таки можна регулювати: що міцніший настій чи відвар і що довше тримати у ньому крашанки, то темнішого кольору вони будуть. Та в будь-якому разі веселкова палітра крашанок усіх порадує за святковим столом.

 

Ірина КОЗАК.

 

Хмельницький.

 

Голос України