Парламентська хроніка


Ранкове засідання 13 квітня


Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про внесення зміни до розділу V «Прикінцеві положення» Закону «Про державні нагороди України» щодо присвоєння звання Герой України, котрий передбачає удостоєння цією високою нагородою трьох іноземців — Героїв Небесної Сотні — білоруса Михайла Жизневського та грузинів Зураба Харцію і Давида Кіпіані.


Представник Президента у Верховній Раді Ірина Луценко підкреслила, що серед учасників Революції Гідності були представники різних етносів, країн, віросповідань, вихідці зі Сходу і Заходу, Півночі та Півдня. «Однак на сьогодні держава не віддала належної шани представникам іноземних країн, які віддали своє життя, захищаючи ідеали демократії та обстоюючи європейське майбутнє України. В першу чергу це зумовлено тим, що існує законодавче обмеження щодо присвоєння звання Героя України виключно громадянам України», — сказала вона та повідомила, що з метою виправлення цієї ситуації Президент пропонує встановити, що звання Героя України як виняток може бути посмертно присвоєно іноземцям, нагородженим орденом Небесної Сотні.

 

Володимир Литвин, Олександр Домбровський.

Леонід Ємець, Олександр Опанасенко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Голова підкомітету Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Олександр Дехтярчук повідомив, що члени комітету пропонують встановити, що звання Героя України також може бути присвоєне іноземцям та особам без громадянства за здійснення геройського вчинку при обстоюванні та захисті інтересів України.


Під час обговорення народний депутат Сергій Мельничук зауважив, що у його підрозділі щонайменше троє іноземців заслужили високих державних нагород України, але натомість поки що їм навіть важко домогтися отримання українське громадянство.


Схожу тезу висловив і народний депутат Дмитро Лінько, який вважає, що поряд з Героями Небесної Сотні ми також маємо вшановувати пам’ять загиблих у війні з Росією героїв-іноземців, а живим — надавати українське громадянство.


Однак зрештою на пропозицію представника Президента Ірини Луценко законопроект було ухвалено в запропонованій главою держави редакції, котра, як виняток, передбачає присвоєння звання Героя України посмертно іноземцям, нагородженим орденом Небесної Сотні.


В цілому ухвалено законопроект про внесення зміни до статті 15 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо надання членам сімей загиблих пільг без урахування середньомісячного сукупного доходу сім’ї (№ 5713), поданий народними депутатами Олександром Третьяковим, Максимом Бурбаком, Юрієм Шухевичем та іншими.


Голова Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО та людей з інвалідністю Олександр Третьяков повідомив, що цей законопроект було розроблено за результатами спільної зустрічі представників ветеранів Афганістану за участі глави парламенту та міністра соціальної політики. «Цим законопроектом пропонується надати право сім’ям загиблих, в тому числі воїнам-афганцям, на пільгову плату за користування житлом та за житлово-комунальні послуги без урахування сукупного середньомісячного доходу сім’ї. Сьогодні таке право мають сім’ї загиблих учасників Революції Гідності та АТО», — повідомив він. 


Стосовно альтернативного законопроекту      (№ 5713-1) авторства народного депутата Наталії Королевської, яким пропонувалося поширити ці пільги на всіх учасників війни, то Олександр Третьяков повідомив, що, на думку комітету, до нього можна повернутися після аналізу виконання бюджету. «Комітет пропонує прийняти за основу та в цілому законопроект   № 5713», — сказав він і за це проголосували 269 народних депутатів.


Водночас під час обговорення цього законопроекту народний депутат Ігор Луценко звернув увагу на існування низки псевдоветеранських організацій, які отримують з бюджету десятки мільйонів гривень. «Вони контролюються з Москви, не мають у своєму складі жодного ветерана Другої світової війни та жодного ветерана АТО», — наголосив парламентарій.


Досить гострою була дискусія під час обговорення проектів постанов про визначення представника Верховної Ради України до складу конкурсної комісії з добору кандидатів на посади членів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.


Представник «Батьківщини» Сергій Соболєв зазначив, що в середу парламентське обговорення питання діяльності НКРЕКП фактично звелося до того, як голова цієї комісії Дмитро Вовк «довів ситуацію до ручки». 


Народний депутат Альона Бабак, заявивши, що домовленість про обрання членів номінаційного комітету фактично було ухвалено поза межами комітетів, повідомила, що фракція «Самопоміч» не підтримуватиме жодну із запропонованих кандидатур. 


А лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко, звертаючись до кандидатів на обрання до конкурсної комісії, запитав, чи розуміють вони, що їх «використовують у закулісних корупційних домовленостях». «Я хочу, щоб уся Україна бачила, як протягуються корупційні рішення, а потім всі українці платять за цю корупцію», — заявив він.


Але голосування засвідчило, що запропоновані Комітетом з питань ПЕК, ядерної політики і ядерної безпеки та Комітетом з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального комплексу кандидатури до конкурсної комісії з обрання членів НКРЕКП, відповідно, Костянтина Запайщикова та Юрія Шульги, не здобули підтримки більшості народних депутатів.


Верховна Рада в цілому ухвалила законопроект про відновлення платоспроможності державних вугледобувних підприємств (№ 6212).


Представляючи на повторне друге читання законопроект «Про ринок електричної енергії України», перший заступник голови Комітету з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський зазначив, що сьогодні на електроенергетичному ринку маємо абсолютно монопольну структуру. О. Домбровський також повідомив, що до повторного другого читання було внесено 200 поправок, з яких 78 пропозицій є ключовими. Відтак він запропонував відповідно до статті 119 Регламенту спочатку проголосувати за ці ключові, структурні поправки, а потім перейти до обговорення решти. Після обговорення ці поправки було підтримано 260 голосами.


Під час наступного обговорення голова підкомітету Комітету з питань ПЕК, ядерної політики і ядерної безпеки Лев Підлісецький зазначив, що нинішня структура енергоринку не дозволяє виробникам електроенергії конкурувати між собою, та підкреслив, що цей законопроект створює можливості для вибору та перетворює споживача на суб’єкта ринку.


Зрештою цей законопроект було ухвалено в другому читанні та в цілому — «за» проголосували 277 народних депутатів.


Верховна Рада ратифікувала Угоду про спільне виробництво фільмів і співробітництво у сфері кінематографії між Кабінетом Міністрів України та урядом держави Ізраїль. Також ратифіковано Конвенцію між урядом України та урядом Республіки Мальта про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податку на доходи та Протокол до неї.