Цими днями Наталія Опацька, дружина священика Української греко-католицької церкви отця Ігоря, по-особливому тепло згадує рідну Франківщину. 


Місить тісто на паску і наче бачить маму за цим заняттям, Великодній баранець з туго замішаного татовою сестрою тіста, а ще — отчий дім, рідні її серцю місця. І враз відчує, як на хвильку десь під серцем злегка защемить. Та щем той — тільки на трохи. Адже пані Наталія встигла відбутись як вірна дружина і любляча мама. Вона є надійною помічницею чоловіка у всіх його Божих справах.


Поки отець Ігор як волонтер клопочеться підготовкою до поїздки до українських бійців у Зайцеве Донецької області, його дружина пече для цього паски. А в суботу разом зі своїми чотирма дітьми — 16-річною Марією-Іриною, 13-річним Васильком, 10-річним Володимиром та п’ятилітнім Дам’яном — розмальовуватиме яйця, які вона «галунить» у цибулевому лушпинні. Беруть фарби, віск, писачка і так вправно ним орудують, що просто любо подивитися.


Паска — священна страва, до приготування якої слід підходити з чистими думками та молитвою. Традиційно паски випікають у четвер або суботу. Пані Наталія випікає великодні хлібини у четвер. Зазвичай жінка благословляє посуд, продукти, проказує молитву і старанно місить тісто, поки вся маса не стане пухкою і легкою.


— Великодній хліб — це особлива містерія, наш зв’язок з багатовіковою традицією, — каже жінка. — Місити треба коловими рухами, піднімаючи частину тіста і вгнітати його в решту — як колись казали: тісто треба добре вибити.


Рецепт паски від пані Наталії Опацької досить простий: на 10 яєць береться 300 грамів масла, 1,2 кіла цукру, майже 80 грамів олії, пакетик ваніліну, по 100 грамів дріжджів і родзинок та 3 кілограми борошна. Тісто повинно двічі добре підійти, а за третім разом його викладають у форми і випікають до 40 хвилин у добре розігрітій духовці.

 


Паски у дружини священика Наталії, яку віряни шанобливо кличуть їмость, що походить від «його милість», вдаються завжди (на знімку). І не тільки тому, що рецепт їхньої пишної випічки нескладний, а, напевно, тому що робляться вони з чистими помислами і любов’ю.

Дніпропетровська область.


Фото надано о. Ігорем ОПАЦЬКИМ.