Вечірнє засідання 13 квітня


Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про внесення змін до статті 54 Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (щодо посилення соціального захисту деяких категорій). За словами заступника міністра соціальної політики Миколи Шамбіра, пропоновані зміни мають врегулювати питання призначення пенсії з втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи. «На сьогодні ситуація складається так, що пенсія з втрати годувальника призначається тільки за умови визначення причинного зв’язку смерті з Чорнобильською аварією. Зміни до статті 54 передбачають надання права дружинам та чоловікам померлих осіб із числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС на отримання пенсії з втрати годувальника без додаткового встановлення причинного зв’язку смерті з Чорнобильською катастрофою, оскільки в пенсійних справах ліквідаторів уже є ці документи», — повідомив міністр.


Представник Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Остап Єднак зазначив, що ця норма стосується дружин або чоловіків ліквідаторів, віднесених до першої категорії, та що вона застосовуватиметься з 1 січня 2018 року.


Ще один «чорнобильський» законопроект — про внесення змін до статті 48 Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» — ухвалено в першому читанні. Він передбачає відновлення права на отримання щорічної одноразової допомоги на оздоровлення дітей-інвалідів та осіб, евакуйованих із зони відчуження у 1986 році.


Представляючи до другого читання законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо поліпшення умов ведення будівельної діяльності, перший заступник голови Комітету з питань будівництва, містобудування і ЖКГ Дмитро Андрієвський підкреслив, що його ідеологія полягає у скасуванні зайвих дозволів, розпоряджень та погоджень, які вже враховані в державних будівельних нормах та правилах.


А за словами віце-прем’єра Геннадія Зубка, це також дасть можливість нашій країні піднятися в рейтингу Doіng Busіness по будівельній галузі на 38 пунктів. Законопроект ухвалено в цілому.


У першому читанні прийнято законопроект про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та підстав закриття кримінального провадження (№ 6220). Народний депутат Вадим Денисенко, який представляв цей законопроект, зазначив, що на сьогодні в кодексі не існує норми, яка б визначала підстави для відмови у відкритті кримінального провадження. «Внаслідок цього існує практика неодноразового повторного звернення із заявами про вчинення кримінального правопорушення, та створюється додаткове навантаження на органи досудового слідства та бізнес. Ця норма спеціально свого часу була закладена Портновим для того, щоб мати можливість тримати в підвішеному стані опозиційних політиків і бізнес», — повідомив він та зазначив, що цим законопроектом пропонується доповнити статтю 214, передбачивши підстави для відмови від внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про кримінальні правопорушення, щодо яких було прийнято рішення про закриття кримінального провадження, або якщо існує вирок суду, що набрав законної сили. Також пропонується розширити перелік підстав для закриття кримінального провадження.


В цілому ухвалено законопроект про приватну детективну (розшукову) діяльність (№ 3726). Голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем’якін зазначив, що цим нарешті буде виведено з тіні та легалізовано зі встановленням цивілізованих правил гри цей вид діяльності. Зокрема, законопроект визначає, хто може бути детективом, правові засади приватної детективної розшукової діяльності, порядок контролю та нагляду у цій сфері.


Верховна Рада ухвалила постанову про звільнення Ігоря Білоуса з посади голови Фонду державного майна за власним бажанням.


Головуючий повідомив про створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об’єднання «Пласт» (голова — народний депутат Віктор Кривенко) та міжфракційного об’єднання «Сприяння у визволенні військовополонених» (голова — народний депутат Сергій Мельничук).