У Запорізькій області надвечір середи трішки заспокоїлася стихія. Вітер стишився, припинилися і опади, про які й не скажеш, що то було -- мокрий сніг, сніг з дощем чи дощ зі снігом? Наслідки дуже серйозні. І це не враховуючи втрат у садах, яким саме під час цвітіння довелося пережити оту всю біду. Та й попереду ще кілька днів сильних (до мінус п'яти) нічних заморозків.

 

Утім, ось лише статистика за підсумками середи. До трьох тисяч абонентів в обласному центрі сиділи без світла. Це, в основному, приватний сектор, однак постраждали й мешканці багатоповерхівок. Без світла опинилися і дев'ять сіл Запорізького району. А загалом по області постраждали до 13 тисяч абонентів. Під час стихії у постійному режимі й тільки у Запоріжжі працювало 28 аварійних бригад "Запоріжжобленерго".

 

Цікаво, що коли материкова частина області потерпала від північних вітрів, то курортний Бердянськ -- від південного. Місто фактично залишилося без основного пляжу. Потужний шторм не тільки вщерть розніс захисні прибережні буни, а й фактично вимив увесь пісок. Пляжні туалети, які винесені досить далеко від берега, підмиті ледь не до основи фундаментів.

 

А в Запоріжжі тим часом повалено 400 дерев, одне -- на вулиці Ентузіастів -- взагалі впало у вікно квартири. На щастя, ніхто не постраждав... А ось число пошкоджених від падіння дерев автівок обчислюються десятками. Цього разу впали і кілька не дуже надійно закріплених рам засклених балконів. А ось стосовно падіння рекламних щитів чи білбордів нічого не чути.

 

У місті до наступного понеділка закрито школи та садочки, в лікарнях та пологових будинках відновлюють теплопостачання. До неділі зупинено роботу аеропорту "Запоріжжя".

 

Зранку в четвер наче спокійніше, температура близько нуля, утім, вище п'яти градусів і вдень вона не підніметься. А вночі взагалі був заморозок до мінус двох. Сади цвіту не поскидали, втім, під абрикосами та вишнями буквально все всипане опалими зав'язями...

 

Леонід СОСНИЦЬКИЙ.

 

Запоріжжя.

 

Голос України