"Екологічна блокада" -- так назвали свою акцію жителі міста Ковеля, які в середу блокували рух на міжнародній магістралі М-О7 Київ--Варшава.

 

На знімку:

 

блокуючи рух на важливій міжнародній автомагістралі,
жителі Ковеля намагаються привернути увагу влади
до проблем на Ковельському ветсанзаводі

 

Фото
з інтернет-видання "Волинські новини".

 

У такий спосіб протестувальники намагаються привернути увагу обласної і центральної влади до проблем на Ковельському ветсанзаводі. Це підприємство, яке переробляло трупи загиблих тварин на кормові добавки, вже кілька десятиліть завдає чимало незручностей жителям цього другого за величиною міста області. Річ у тому, що потужності заводу не дозволять переробляти велику кількість цієї специфічної сировини. Відтак неприємний запах отруює життя жителям не лише найближчих вулиць, а й усього Ковеля. Ситуація на підприємстві ускладнилася в останні місяці, коли сюди за потурання директора Вадима Сухоноса завезли кілька тисяч тонн падалі не лише з Волинської, а й з інших областей. Складувався весь цей непотріб просто неба. Тож можна уявити, що творилося тут за температури повітря плюс 20 і більше градусів. Аби не допустити на завод машини з новими партіями "сировини", жителі довколишніх вулиць блокували під'їдні шляхи до нього. Розглядали питання про ситуацію на Ковельському ветсанзаводі й на сесії обласної ради, на якій прийняли звернення до НАЗК, МВС, Генпрокуратури, Мінекології. Але минуло вже 10 днів, і жодної реакції. І ось терпець у людей урвався...

 

На місце пікетування міжнародної магістралі прибув заступник голови ОДА Сергій Кошарук, який свого часу був міським головою Ковеля. Ситуацію довкола цього проблемного підприємства він добре знає. Дерслужбовець пообіцяв, що до 28 квітня з території заводу вивезуть увесь непотріб. Заявив навіть, що в разі невиконання цієї обіцянки, напише заяву про відставку. Але куди подіти три тисячі тонн напіврозкладених туш тварин? Поки що жодна сільська громада не дає дозвіл на їх захоронення. Це надзвичайно небезпечно для даної території, адже ґрунтові води на Волині розташовані переважно близько від поверхні. Хто захоче наражати себе на небезпеку?!

 

Отже, проблема поки що висить у повітрі, в прямому і переносному значенні. Адже через кілька днів синоптики обіцяють потепління, і тоді сморід у місті й на багато кілометрів довкіл стане нестерпним.

 

Хотілося, щоб і голова облдержадміністрації Володимир Гунчик не дистанціювався від цієї екологічної біди, а зайнявся розв'язанням цього питання. До речі, того дня він був у селі Уховецьк цього ж таки Ковельського району, де перерізав стрічку на щойно відкритому дитячому садочку. Міг би завернути і до протестувальників, щоб пояснити, чому так довго вони і їхні сім'ї потерпають від екологічного лиха, чому влада поки що лише говорить про цю біду, а так довго нічого не робить, аби зарадити людям.

 

Максим СОЛОНЕНКО.

 

Волинська область.

 

Голос України