На Луганщині розпочинається поточний та капітальний ремонт доріг. Для цього з обласного бюджету виділено 209 млн. грн. Іще 38 млн. грн. проходять узгодження у Верховній Раді України. В Луганській ОДА переконують, що всім питанням, які пов’язані з ефективним освоєнням виділених коштів, приділяється особлива увага. Насамперед ремонтуватиметься дорожнє полотно державного та місцевого значення, отже, всі необхідні тендери вже проведені, і сьогодні триває процес укладення договорів з підрядниками.

Мережа автомобільних доріг загального користування Луганської області на підконтрольній українській владі території становить 3616,1 км, з яких автодороги державного значення займають 1177,1 км, а місцевого — 2439 км. Багато років проблемами цих доріг ніхто не опікувався. З початку бойових дій, коли дорожнє полотно прийняло активне навантаження військової техніки, воно майже повністю зруйнувалось. Питання відновлення транспортних шляхів нині перебуває на особистому контролі керівника Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза.

За словами директора ДП «Луганський облавтодор» Олександра Коротуна, для ремонту доріг уже підготовлено 13 бригад, які ліквідовуватимуть ямковість гарячим асфальтобетоном, та дев’ять бригад, котрі використовуватимуть струменевий метод. Також підготовлено понад 90 одиниць дорожньо-будівельної техніки, а з чотирьох асфальтобетонних заводів — Кремінського, Старобільського, Білокуракинського та Біловодського надходитимуть необхідні матеріали. «Загалом з початку року вже ліквідовано більш як 3200 кв. м ямковості на 55 км автомобільних дорог загального користування», — повідомив Олександр Коротун. У найближчі три місяці планується ліквідувати понад 100 тис. кв. м ямковості на 328 км автомобільних доріг.

Водночас директор департаменту регіонального розвитку, промисловості, інфраструктури та енергозбереження облдержадміністрації Сергій Шелест зазначив, що комунальні підприємства до роботи з ремонту доріг підготувались погано і відмовляються виділяти на це фінансування.

Павло ВОРОНЦОВ.

Луганська область.