Депутатів міськради Маріуполя, що протягом двох днів вивчали у Вінниці досвід реформування міського транспорту та роботу «Прозорих офісів», місто над Бугом приємно вразило чистотою на вулицях.

 

На знімку: в. о. керуючого справами виконкому Вінницької міськради Сергій Чорнолуцький (ліворуч) ознайомлює гостей з роботою «Прозорого офісу» (праворуч — міський голова Маріуполя Вадим Бойченко).


Фото надано департаментом інформації Вінницької міськради.

— Перше, на що звернув увагу, щойно вийшов із поїзда у Вінниці, чистота на вулицях, — каже міський голова Маріуполя Вадим Бойченко, який очолював делегацію. — Одразу зацікавило, за рахунок чого це досягається — організації роботи, людей, техніки. Згодом з’ясувалося, що названі складові задіяні у єдиному комплексі.


Головний підсумок транспортної реформи у місті над Південним Бугом — переважну більшість пасажирів перевозять муніципальним транспортом. Протягом останніх п’яти років придбали сорок нових міських автобусів і стільки ж тролейбусів. Ще раніше місто отримало за однією з програм понад сто швейцарських трамваїв. До них додалося п’ять одиниць трамваїв власного виробництва. Їх виготовляють на базі списаного чеського електротранспорту. Приватних маршруток у Вінниці, мабуть, найменше порівняно з іншими містами країни. До того ж, вони працюють у складі комунального підприємства «Вінницька транспортна компанія». «У такий спосіб розвантажили вулиці міста від маршрутних таксі, — каже міський голова Вінниці Сергій Моргунов. — Важливо, що приватники тепер не нав’язують владі свої умови, як це було раніше».


— За рухом вінницьких трамваїв можна перевіряти час, — висловився пан Бойченко, перебуваючи на одній із зупинок, зіставляючи прибуття транспорту з часом, зазначеним на таблиці розкладу руху. Такі покажчики встановлено на кожній зупинці.


Міський голова Маріуполя так само позитивно відгукнувся про роботу чотирьох центрів адмінпослуг «Прозорий офіс». «У нас також створено перший такий центр, — зазначив гість. — Але у вінничан значно ширший спектр надання послуг. Мабуть, тільки у цьому місті у «Прозорому офісі» можна зареєструвати чи зняти з обліку транспортний засіб, отримати права водія. Тут понад двадцять видів послуг надають у режимі он-лайн...»


Маріупольці ознайомилися з іншими аспектами діяльності міської влади. Не приховували, що таку потужну котельню на альтернативній енергії, яка обігріває мікрорайон і впродовж року забезпечує споживачів гарячою водою, побачили вперше. Запроваджені європейські технології кардинально змінюють уявлення про такий об’єкт. Складається враження, ніби ти у супермаркеті з його чистотою і блиском, а не в котельні. Збудувати її допомогли швейцарці. Нині у місті зводять ще один такий опалювальний пункт.


Міський голова Вінниці Сергій Моргунов зазначив, що у Маріуполя теж є чого повчитися. Зокрема, достатньо дієвою є програма «Безпечне місто». «Це те, над чим ми працюємо і чого б хотіли повчитися у вас, — наголосив керівник міста над Бугом і додав: — Не заперечуєте?» Невдовзі вінничани побувають у прифронтовому місті.

Вінниця.