Пам’ятну дошку кінорежисеру, заслуженому працівнику культури України Борису Ревенку відкрили на будинку на проспекті Волі, 3 у Луцьку (на знімку). Вибір цього приміщення невипадковий: у його підвалі міститься народна аматорська кіностудія «Волинь», яку створив і якою багато років опікувався митець. Вперше Борис Ревенко взяв до рук камеру ще моряком китобійної флотилії «Слава», де пропрацював тринадцять років. Життя майстра обірвалося в червні минулого року.

Фото
інтернет-видання «Волинські новини».

Борису Ревенку 25 квітня виповнилося б 80. Півжиття він провів з кінокамерою, знявши за цей час понад 300 фільмів. Багато з них стали класикою українського документального кіно. Чого варті лише його стрічки «Світло витязя», «В оселі чорного самітника», «На відстані пострілу», «Чарівник з Луцька», «На Купала я давала личко цілувати», «Іордан п’є воду зі своєї криниці»...

П’ятдесят стрічок Бориса Ревенка було відзначено різними нагородами на міжнародних, всесоюзних, республіканських конкурсах і фестивалях.

Переглянути частину з них можна було 24 квітня у Палаці культури міста в рамках фестивалю «Ревенкові кінометри». Присутні на заході оплесками вітали кадри фільмів, на яких майстер кіно зафіксував неповторні миті життя поліського краю.

Максим СОЛОНЕНКО.

Волинська область.