За офіційними даними, ціни на споживчому ринку Хмельниччини лише за останній місяць зросли майже на два відсотки. Така цифра може видатися не такою вже й великою. Але ажіотажу на продуктових ринках додали передсвяткові дні. Там продавці прагнули не проґавити свого шансу і з легкістю «накидали» десяток-півтора гривень на кожному кілограмі м’ясних, ковбасних та молочних виробів. Не відставали і на фруктово-овочевих рядах. У результаті те, що протягом місяця начебто дешевшало, за кілька днів стрибнуло догори. Так, за підрахунками статуправління, подешевшали на 0,5—1,5 відсотка сало, соняшникова олія та молоко. Насправді за кілограм доброго сала довелося платити більше, ніж будь-коли — 65—70 гривень за кілограм. Та сама картина і з м’ясом. У середньому з 75—85 гривень за кілограм воно подорожчало на 10—15 гривень.


Щодо молока, то воно й справді залишалося у старих межах. А от базарні сир, сметана, вершки, які вже давно перетнули межу у півсотні гривень, тепер майже впритул наблизилися до стогривневої позначки. Особливо це стосується жирних і високоякісних продуктів.


Чи падатимуть ціни після свят, сказати важко. У перший тиждень, коли домашні холодильники у більшості заповнені смачними наїдками, споживчий попит на ринках дещо знизився. Але це зовсім не означає, що такі само тенденції спостерігаються і з вартістю. Як свідчить досвід минулих років, святкові стрибки залишаються надовго.


Наразі у списку того, за що доведеться платити більше, — фрукти й овочі, цукор, кисломолочна продукція та масло, майонез і маргарин. Сюди також можна додати молочні суміші для дитячого харчування, яловичину та рибу. До списку дорожчих потрапили хліб, рис та продукти переробки зернових.


Та найбільше по кишені хмельничан вдарило підвищення майже наполовину тарифів за послуги з утримання будинків та прибудинкових територій, на третину — на електроенергію. На 20 відсотків подорожчав і проїзд у міському транспорті. Не тупцювали на місці й інші сфери. Вартість своїх послуг підняли поштовики та інтернет-провайдери, ресторатори, готельєри, медики, заклади відпочинку, культури та освіти.


Загалом з початку року індекс споживчих цін по області становить 104 відсотки.

Хмельницька область.