У Рівному кількість об’єднань співвласників багато-квартирних будинків (ОСББ) зростає. Люди стають свідомими господарями та спільно працюють заради власного затишку. Сьогодні в місті налічується майже півтисячі ОСББ: частина з них новостворені, але є й зі «стажем», як, скажімо, рівненське ОСББ «Мельника-6» по вулиці Андрія Мельника, 6.

 

Поблизу розташований такий само за конструкцією будинок № 4, але він тільки тепер надолужує втрачене (об’єднання створено у грудні 2016 року). Головою правління нині обох об’єднань є Анатолій Овчинніков.


Процес об’єднання співвласників та створення ОСББ був тривалий. «Сім років тому я пропонував мешканцям усіх трьох будинків — № 2, 4 і 6 — по вулиці Мельника створити об’єднання — щоб були один голова правління, один двірник. Адже у нас сумісна прибудинкова територія. І це було б економніше та краще. На жаль, люди не почули, бо зневірені, боялися всього нового», — каже Анатолій Михайлович.


Однак не побоялися нововведень жителі Мельника, 6. Після створення ОСББ вони самі стали джерелом цих змін. Самостійно зробили ремонт у під’їзді — побілили стіни, пофарбували, змінили поручні, а також вікна на енергозберігаючі металопластикові; утеплили технічний поверх; зробили косметичні ремонтні роботи в підвалах та облаштували електропроводку; встановили енергозберігаючі лампи; замінили поштові скриньки тощо.


Як і будь-яке свідоме об’єднання, ОСББ «Мельника-6» вирішило скористатися місцевими програмами підтримки енергозберігаючих заходів. Вони передбачають співфінансування загальної вартості проекту — внесок влади міста становить до 80 відсотків. Завдяки участі у Програмі розвитку ООН у 2013 році в будинку замінили труби холодного, гарячого водопостачання, водовідведення і теплопостачання. А Муніципальна програма сталого розвитку міста Рівного на 2013—2017 роки дала змогу реалізувати протягом 2015—2016 років масштабний проект з утеплення фасаду будинку, після чого він набув охайного вигляду (на знімку).

 


Коли мова заходить про економію, голова правління порівнює 10-поверхівки № 6 та № 4. Вони однакові, однак оплата за споживання енергоресурсів різна. «Економія після утеплення — 30 відсотків. Це порівняно з четвертим будинком. Якщо у них місячне споживання 70 Гкал, то в нашому — 50 Гкал», — каже Анатолій Овчинніков.


Олена ЧУДІНОВИЧ, прес-секретар житлово-комунальних та енергозберігаючих програм Громадської організації ОПОРА.


Рівне.


Фото автора.