Закінчився опалювальний сезон. З огляду на погодні умови нинішньої зими він був непростий. Але це не завадило одразу два об’єкти соціальної сфери райцентру перевести на альтернативне опалення, що дало можливість значно зекономити.

 

На знімку: усередині така котельня невелика, але досить містка.


Фото автора.


У досить старому приміщенні початкової школи П’ятихатської ЗШ № 2 із самого початку опалення було автономне, на твердому паливі. Пізніше тут перейшли на природний газ. Але тепер і це стало доволі витратно, адже взимку блакитного палива йшло 5 тисяч кубів на місяць, що ставало в добрячу копійчину.


Отож постала проблема з подальшим опаленням корпусу початкової школи. Ще задовго до початку осінньо-зимового періоду місцева влада прийняла рішення про будівництво нової котельні на альтернативному паливі.

Одно слово, за лічені місяці минулого року спорудили нову котельню, завезли необхідне обладнання та паливо — пелети — гранули з деревини. У морози їх треба 600 кілограмів на добу, у березні — вдвічі менше. Усе обладнання — автоматизоване, працює чітко, як годинник. Однак усередині школи опалювальна система дуже стара, труби треба замінювати на нові. Не зайве буде заново утеплити корпус, тоді тепло не «втікатиме» з приміщення.


Та вже нині завдяки переходу на альтернативне опалення економія становить майже 80 тисяч гривень. Тут поруч із газовими встановили твердопаливні котли, що працюють на брикетах. Навіть за постійного зростання цін брикет так не здорожчає, як куб газу.


До слова, у Дніпрі другий рік поспіль по вулиці Космічній, 17-б, працює твердопаливна котельня на пелетах із соняшникового лушпиння загальною потужністю 10,5 МВт. Відмовившись від природного газу, використовуючи альтернативне паливо, тут економлять майже 2 мільйони кубів газу, або 600 тисяч гривень. Поки що це найпотужніша пелетна котельня в Україні, в якій сім твердопаливних котлів споживають 4 тисячі тонн паливних гранул на рік. Об’єкт за сучасною австрійською технологією побудували за півроку. Повністю автоматизована котельня забезпечує теплом та гарячою водою чотири медичні заклади міста.


Нині на Дніпропетровщині працює 103 котельні на альтернативному паливі.


Дніпропетровська область.