28 квітня 70 років тому розпочалася операція «Вісла», що стала останнім найтрагічнішим етапом депортації українців з їхніх етнічних земель, які в результаті переділу карти повоєнної Європи опинилися в складі сучасної Польщі. Вчора з нагоди дати до української громади Республіки Польща звернувся Президент України Петро Порошенко. «70 років тому комуністична влада здійснила депортацію на північ і захід Польщі понад 140 тисяч українців з Лемківщини, Надсяння, Підляшшя і Холмщини. Ця підступна операція відбувалася за підтримки злочинного сталінського режиму та військ НКВС, котрі з багнетами стояли на східному кордоні комуністичної Польщі, аби ніхто не міг уникнути виселення»,  — йдеться у зверненні.

 

Тоді, 1947 року, на відібраних в українців землях знищували будь-які спогади про них: руйнували могили, храми... Через 70 років ця дата відчувається не менш трагічно, бо останні події в сусідній країні свідчать, що шлях до справжнього покаяння, вибачення та примирення ще не пройдено. Українські пам’ятники знову руйнують, і знову зі згоди польської влади. За лічені дні до дати в селі Грушовичі, неподалік Перемишля, де нині знову мешкає українська громада, 26 квітня діячі націоналістичних організацій розібрали пам’ятник воїнам УПА, споруджений на місцевому цвинтарі 23 роки тому. За демонтажем спостерігав місцевий війт. А міністерство культури Польщі заявило, що пам’ятник знищили законно.


«Спостерігається небажання держави на різних рівнях якось відреагувати на річницю операції «Вісла», — заявив в інтерв’ю Укрінформу голова Об’єднання українців у Польщі (ОУП) Петро Тима. За його словами, раніше ця дата не викликала такого несприйняття в Польщі. Наприклад, до 60-річчя операції «Вісла» було ухвалено спільну заяву президентів Лєха Качинського і Віктора Ющенка, відбулося богослужіння у каплиці президента Польщі. Інститут національної пам’яті Польщі проводив різноманітні заходи з цього приводу. За словами голови ОУП, цього року жодна з українських та лемківських організацій не отримала коштів на організацію відзначення річниці. Проте на допомогу українцям прийшли польські громадські та культурні діячі, відомі інтелектуали, які закликали польське суспільство підтримати українську меншину фінансово та морально, повідомило «Радіо Свобода». Серед ініціаторів кампанії — польська громадська діячка Іза Хруслінська, яка наголосила, що це — вияв солідарності з українцями Польщі. До почесного комітету з відзначення 70-річчя операції «Вісла» увійшли польський омбудсмен Адам Боднар, письменник Анджей Стасюк, актор Анджей Северин, громадська діячка Данута Куронь, вдова кінорежисера Анджея Вайди акторка Кристина Захватовіч-Вайда та інші, повідомляє «Радіо Свобода». В офіційній заяві члени почесного оргкомітету написали: «Ми, громадяни Польщі — польське середовище та українська громада, хочемо разом 28—30 квітня організувати в Перемишлі урочистості, присвячені вшануванню пам’яті про цю трагічну подію». «Це наш спільний біль, це сталося на території Польщі, і я вважаю, що тут немає поділу, що це тільки українська трагедія, а поляки десь окремо тільки споглядають. Треба також сказати, що в різних моментах після 1989 року в Польщі ми були разом, це не перший раз, що громадяни Польщі польської національності долучаються до відзначення цієї річниці, для нас ця річниця також болісна, і ми вважаємо її трагічною», — цитує Ізу Хруслінську «Радіо Свобода».


Учора Президент України висловив сподівання, що пам’ять про трагічні сторінки минулого та вшанування невинно скривджених «ще більш єднатиме український і польський народи у дружбі і братерстві, додаватиме стимулу до подальших рішучих дій задля зміцнення стратегічного партнерства між Україною та Республікою Польща в об’єднаній Європі».