Карпати ваблять до себе дивовижною красою будь-якої пори року. Але навесні тут усе цвіте і по-справжньому пахне раєм. Тож піші подорожі Карпатами -- новий напрямок модного нині екологічного туризму. Коли подорожуєш цими легендарними синьогорами, то не згадуєш про блага цивілізації. Забуваєш про Інтернет, мобільні телефони і телевізори. Ти -- в полоні зеленої і дужої хащі.

 

Похід у гори дедалі більше приваблює і самих закарпатців. Тому зелений туризм динамічно розвивається. Цьому сприяють як туристичні фірми, так і лісівники. До прикладу, державне підприємство "Міжгірське лісове господарство" розташоване в самому серці Карпат. Площа його лісового фонду сягає 31 тисячі гектарів, із них 12 тисяч укрито переважно хвойними породами, а решта -- букові деревостани. Сюди часто полюбляють ходити туристи.

 

-- З кожним роком наш район дедалі більше вабить мандрівників. А ми намагаємося йти в ногу з часом і навіть бути... прогнозистами. Турист, який приїхав на відпочинок на Закарпаття, зокрема в Міжгір'я, неодмінно захоче побачити легендарне озеро Синевир або водоспад Шипіт -- один із найкрасивіших в Україні. А лісівники розкажуть і покажуть усе, -- каже директор держлісгоспу Іван Барна. -- Зараз на території підприємства створено понад півтора десятка рекреаційних пунктів (на знімку), із них частина встановлені біля підніжжя Синевирського перевалу та при автомагістралях -- біля Торунського перевалу, в урочищі Завирища на околиці села Вучкове й у віддалених лісових закутках -- урочищах Козяй, Повчова, Грабовець. У плані роботи -- встановлення семи пунктів біля водоспаду Шипіт та відомого Келечинського мінерального джерела.

 

Фото надано
прес-службою обллісмисливгоспу.

 

А ще поруч -- деревостани Національного природного парку "Синевир". І загалом на Верховині безліч приваб. Хто був -- той не забуде, а хто не був -- той буде, -- так кажуть місцеві жителі й чекають українців з усіх областей.

 

Василь НИТКА.

 

Закарпатська область.

 

Голос України