На Кіровоградщині з почестями поховали активіста Майдану, застреленого 20 лютого снайпером в Києві фермера з Бобринецького району Віктора Чміленка. Попрощатися з героєм зібралося понад 10 тисяч людей. Сотні машин супроводжували тіло дорогою, а від пам’ятника Ангелу Охоронцю до площі Кірова труну Віктора Чміленка пронесли на руках. На площі відбулася панахида, яку провели священнослужителі УПЦ Київського патріархату та Української греко-католицької церкви.

Також про свої відставки та про вихід з Партії регіонів заявили чимало представників влади. Спочатку це були голови кіровоградських обласної державної адміністрації Андрій Ніколаєнко та обласної ради Микола Ковальчук, а потім подав у відставку кіровоградський міський голова Олександр Саінсус.

Уже в неділю під час позачергової сесії депутати облради підтримали заяву М. Ковальчука про його відставку з посади голови. Новим головою обласної ради обрано представника «Батьківщини» Олександра Чорноіваненка. На цій же сесії обласна рада прийняла рішення про відкликання повноважень, делегованих обласній державній адміністрації. На цей час голова облдержадміністрації А. Ніколаєнко вже подав заяву про свою відставку. Рішення також передбачає підпорядкування обласній раді всіх органів виконавчої влади на території області.

Упродовж двох вихідних днів на Кіровоградщині на дев’ять поменшало пам’ятників Леніну та «зійшов» з п’єдесталу головної площі обласного центру пам’ятник Кірову. Зокрема, пам’ятники Леніну впали в Олександрії, Добровеличківці, Цибулевому Знам’янського району та Кіровограді, Знам’янці, Олександрівці та Пантаївці Олександрійського району.

Отож, за словами ініціаторів повалень, вони заявляють про повну відмову від будь-яких тоталітарних режимів та висловлюють своє обурення Компартії України, котра до останнього часу, на їхню думку, залишалась не захисником народних інтересів, а вірним союзником Партії регіонів.

Кіровоградська область.

Майдан продовжує стояти. На його барикадах уже ростуть та виховуються маленькі громадяни України.

Фото автора.