Повного реформування системи влади, а не зміни облич вимагали учасники недільного десятитисячного мітингу, який відбувся біля пам’ятника Тарасові Шевченку у Львові. Найбільше претензій висловлено на адресу правоохоронних органів. Саме з їх очищення пропонують активісти львівського Євромайдану розпочати реформування. Городяни не вірять деклараціям, що міліція, СБУ та прокуратура з народом. Ставленики, які служили Януковичу, Захарченку та Пшонці, виконували злочинні накази, не повинні залишатися на своїх посадах.
Велелюдне віче зажадало від нової влади звільнити керівників управлінь МВС, СБУ та обласної прокуратури у Львівській області.
Місцевий Майдан вимагає відставки начальника управління Західного територіального командування внутрішніх військ Юрія Аллерова і притягнення його до кримінальної відповідальності.
Львів уже тиждень живе без правоохоронної системи, але в місті нічого не змінилося. Спокій городян охороняють муніципальні дружини та громадські активісти, яких контролюють районні адміністрації.
«Учора мені дали статистику, — прокоментував ситуацію міський голова Львова Андрій Садовий. — Злочинність за останні дні зменшилась утричі. Нині нема довіри до міліції. Ми хочемо, щоб вона була іншою, щоб там працювали чесні люди. Міліція з питань безпеки і ДАІ мають бути підпорядковані громаді міста».
Не помітили у Львові й того, що другий місяць не працює облдержадміністрація. Голова ОДА Олег Сало і три заступники самі написали заяви на звільнення. Робота цієї структури часто зводилась до збирання довідок. Діяльність президентської вертикалі було зведено до представницьких функцій. За останні неповні чотири роки на Львівщині змінили п’ять голів ОДА. Часто на цю посаду призначали випадкових людей, що жодного дня не працювали у виконавчій чи законодавчій гілках влади. Кадри добиралися не за професійними якостями, а за відданістю патрону.
Поки що жодних претензій не висловлювалося до керівника податківців Віталія Пекарчука. Навіть стихійний натовп, який громив будівлі правоохоронних органів, прислухався до його слів і залишив будинок управління Міндоходів та зборів неушкодженим. Причина одна — він керується інтересами держави і не причетний до жодної корупційної схеми.
Львів.