Новий сучасний лабораторний комплекс невдовзі запрацює в Тернополі. Це один із шести довгобудів, які вдалося завершити в області за підсумками 2016 року.


Реконструкція лабораторного корпусу в одній із провідних лікарень обласного центру, відомій тут як Університетська, розпочалася ще у 2011-му, проте наступні чотири роки роботи було «заморожено». За словами начальника управління капітального будівництва Тернопільської ОДА Віктора Кузяка, будова була визначена як стратегічна та ввійшла до переліку об’єктів, що фінансуються з Державного фонду регіонального розвитку. У 2015-му будівництво відновилося, на що було витрачено майже 20 мільйонів гривень. Торік надійшло 12 мільйонів гривень, а ще 2 мільйони було зекономлено на інших будовах. Нині практично всі ремонтно-будівельні роботи виконані.

Потрібно лише завершити благоустрій, а також процес підключення медичного обладнання. Орієнтовно через 10 днів об’єкт буде здано в експлуатацію. Загалом на спорудження цього медичного закладу було витрачено приблизно 40 мільйонів гривень. Найближчим часом жителі краю матимуть змогу пройти обстеження на обладнанні, що відповідає світовим стандартам. Тут проводитимуть біохімічні, бактеріологічні, імуноферментні аналізи тощо. Результати обстеження пацієнти зможуть отримати вже через три-чотири години.


— Необхідність створення лабораторного центру була дуже гостра, нині наші лабораторії розташовані у пристосованих приміщеннях. Якщо ми розширимо потужності нашого обладнання, то зможемо забезпечити лабораторною діагностикою всі комунальні установи міста й області, — повідомив головний лікар Університетської лікарні Василь Бліхар.


Як зазначив голова Тернопільської ОДА Степан Барна, який оглянув об’єкт після реконструкції, підвищення якості послуг для жителів Тернопільщини — це довгострокова стратегія обласного керівництва. У сфері охорони здоров’я уже два роки поспіль увага концентрується на третинному рівні медицини. Саме через це першочергово фінансуються стратегічні спеціалізовані установи, послугами яких зможуть скористатися максимальна кількість краян. «Вартість нового сучасного обладнання для лабораторно-діагностичного центру — 4 мільйони гривень. Найголовніше завдання — зробити так, щоб воно стало максимально доступним для пересічних людей, наголосив керівник області. Якщо ми придбали його за державний кошт, то вартість надання послуг не може бути комерційною. Це істотно вплине на здешевлення медичних послуг для жителів Тернопільщини.

Громадяни соціально незахищених категорій, а також військовослужбовці та учасники АТО обслуговуватимуться безплатно».


Тернопіль.