Звісно, в часи російсько-української війни будь-які тривожні повідомлення з того боку привертають подвійну увагу. Але про загрозу забруднення Десни у Брянській області Російської Федерації від ще радянського хімічного заводу на Чернігівщині знали й раніше. Народний депутат Володимир Ступак ініціював звернення до МЗС, та воно потонуло у відписках. Торік завод сирів «Умалат», що розташований на притоці Десни в Росії, спустив токсичні відходи у воду.

Так, житель Брянська Сергій Кулінічев у соцмережах оприлюднив інформацію про ймовірність зараження вод згаданим підприємством. «Неминучість чергового аварійного скидання, — пише він, — зумовлена страхом господаря підприємства перед вимогами природоохоронного прокурора Брянської області зробити рекультивацію земельних ділянок, де розташовані поля фільтрації заводу».

А це — 12 гектарів з понад півмільйоном кубометрів токсичних відходів, що накопичилися за 10 років роботи підприємства. Російський блогер запевняє, що коштів на це і необхідного обладнання у власника підприємства нема. Тому єдиний вихід — скидання у річку Сівшу, води якої впадають у Десну.

Тим часом у департаменті екології та природних ресурсів Чернігівської обласної адміністрації нічого про загрозу не знають і обіцяють питання вивчати...

Василь ЧЕПУРНИЙ.

Чернігівська область.