Ранкове засідання 16 травня


На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради Андрій Парубій привітав український народ та народних депутатів із завершенням офіційних процедур щодо надання безвізового режиму та наголосив, що всі закони та всі вимоги, які стояли перед Україною, були виконані завдяки роботі й діяльності Верховної Ради. «У важких дискусіях, але Верховна Рада України цього скликання продемонструвала здатність приймати важливі рішення, які мають великий символічний аспект та роблять незворотнім наш шлях до Європи», — наголосив глава парламенту.

 

Олександр Шевченко, Андрій Антонищак, Тарас Батенко.

Фото Олександра КЛИМЕНКА. 

Володимир Литвин, Олег Ляшко.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Після виступів представників депутатських фракцій і груп та виголошення заяв Верховна Рада розглянула та ухвалила в цілому законопроект про внесення змін до Закону «Про вищу освіту» щодо забезпечення права на здобуття вищої освіти осіб, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія України (№ 6116).


«Це законопроект не про дискримінацію і не про квоти, це законопроект про два дуже прості меседжі для окупованого Криму — ми на законодавчому рівні запрошуємо кримських випускників навчатися на території України та пропонуємо їм будувати кордон інтелекту, кордон освіченості на території Запорізької, Миколаївської, Херсонської та Одеської областей», — зазначив співавтор законопроекту, перший заступник голови Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський. Він також повідомив, що кримські діти зможуть вступати до 120 вищих навчальних закладів, які розташовані на території цих областей. «Вперше на законодавчому рівні ми повинні сказати дітям, які отримали середню освіту в окупованому Криму: ми на вас чекаємо і даємо можливість навчатися в українських вищих навчальних закладах», — зазначив він та додав, що хоч поки що це тільки тисяча місць, але ця додаткова тисяча до державного замовлення сигналізує, що Україна не забуває про своїх дітей.


Отож зміни до Закону «Про вищу освіту» передбачають, що для осіб, які проживають на території тимчасово окупованого Криму та які отримали документ про загальну середню освіту, прийом на навчання до одного з вищих навчальних закладів, розташованих на території Запорізької, Миколаївської, Одеської та Херсонської областей, здійснюватиметься на конкурсній основі за результатами вступних іспитів у межах встановленої квоти у тисячу місць державного замовлення, які буде розподілено між 120 навчальними закладами. Також цих осіб буде забезпечено місцем проживання та створено умови для поглибленого вивчення української мови.


Під час обговорення Віталій Курило (Блок Петра Порошенка) нагадав, що свого часу подібні підходи було застосовано для дітей з тимчасово окупованих районів Донбасу, тож нині спрощену систему вступу до українських вишів пропонується поширити на дітей з окупованого Криму.


Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко підкреслила, що українська держава зобов’язана боротися за дітей, які змушені проживати на окупованих територіях та в яких немає можливості отримати український атестат про середню освіту, адже Росія всіма силами намагається навернути їх на свою сторону... «Сьогодні, напередодні закінчення навчального року, ми зобов’язані ухвалити цей законопроект за основу та в цілому, адже такі правила вже діють для окупованих районів Донбасу», — наголосила вона.


Після цього за ухвалення законопроекту в цілому проголосували 238 народних депутатів.


Народні депутати ухвалили постанову про дострокове припинення повноважень народного депутата Андрія Артеменка.


Під час обговорення лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко, від якої Андрій Артеменко пройшов до парламенту, заявив: для кожного громадянина України очевидно, що народний депутат може мати лише один паспорт — український, бо інакше не зрозуміло, якому народу він служить.


Вікторія Войціцька («Самопоміч») зазначила, що однозначно голосуватиме за дострокове припинення повноважень народного депутата Артеменка, однак у неї є питання щодо вибірковості цього рішення, адже чому Президент, наприклад, не позбавив громадянства Романа Насірова, «який, вочевидь, має декілька паспортів». «Підніміть руки ті, хто має лише громадянство України», — звернулася вона до колег та, побачивши ліс рук, констатувала: «Чудово! Увесь зал! Тому я звертаюся до СБУ з вимогою перевірити кожного з вас на наявність іншого громадянства».


Голова Верховної Ради Андрій Парубій підкреслив, що кожен може мати свою політичну оцінку висловлюванням Артеменка щодо здачі Криму в оренду Росії, проте в даному разі йдеться винятково про передбачену законом функцію парламенту — позбавлення депутатського мандата громадянина іншої держави. «Є проста річ — громадянин іноземної держави не може бути народним депутатом України», — констатував глава парламенту і з цим погодилися 244 народні депутати.


Парламентарії не змогли ухвалити в цілому та відправили на повторне друге читання законопроекти «Про комерційний облік комунальних послуг» та «Про житлово-комунальні послуги». Представляючи останній законопроект, заступник голови Комітету з питань будівництва, містобудування та ЖКГ Альона Бабак нагадала, що свого часу цей надважливий документ вже відправляли на доопрацювання. «Більшість мажоритарних депутатів сьогодні скажуть, що органи місцевого самоврядування, представники ОСББ, люди, які проживають у багатоквартирних будинках, зверталися до них з питанням, коли ми приймемо закон про житлово-комунальні послуги, яким встановимо вимоги до управителів, до порядку проведення конкурсів цих управителів, їхніх обов’язків перед споживачами, до того, як у багатоквартирному будинку мають укладатися договори з монополістами», — сказала вона та підкреслила, що цей комплексний законопроект покликаний врегулювати відносини споживача із виконавцями послуг у житлово-комунальній сфері — управителями, водоканалами, тепло-, енерго- і газопостачальними компаніями та з компаніями, що вивозять сміття. «Також вона повідомила, що комітет пішов на те, щоб відтермінувати запровадження нарахування пені до 1 січня 2019 року. Однак цих та інших аргументів не вистачило навіть для того, щоб спробувати ухвалити цей законопроект у цілому.


Представник «Народного фронту» Юрій Береза виголосив заяву, у якій закликав Генерального прокурора внести до парламенту подання щодо притягнення до відповідальності народного депутата від Опозиційного блоку Олександра Вілкула. «Те приниження, яке учасники визвольних змагань на сході України отримали 9 травня у Дніпрі, не просто обурило масове зібрання учасників АТО. Ті люди, які захищають в тому числі й цю залу, були жорстоко побиті тітушками, кукловод яких сидить у цьому залі. І не просто сидить. Так само, як він організовував масові бійки 26 січня 2014 року, так само, як він це робив під час подій 2004—2005 років у місті на Дніпрі, ми зараз, на жаль, пропустили це повз вуха», — наголосив він та підкреслив, що безкарність породжує рецидив. Щоб не дати колаборантам можливості маніпулювати суспільством, Ю. Береза закликав заборонити «колорадську стрічку» та звернувся до Генпрокурора із закликом внести до парламенту подання про позбавлення депутатської недоторканності «організатора масових заворушень у місті на Дніпрі Вілкула». «Пане Генеральний прокурор, якщо ми зараз цього не зробимо, учасники визвольних змагань, ветерани вийдуть і зроблять свій суд. Давайте все ж переведемо це в юридичну площину і винесемо правильне рішення», — закликав Юрія Луценка представник «Народного фронту».


З днем народження вітали народних депутатів Олександра Дубініна та Віктора Остапчука.