З нагоди 156-ї річниці повернення геніального сина українського народу Тараса Шевченка з холодної чужини у рідну землю на Черкащині відбудуться урочисті заходи, пам’ятні дійства, відкриття мистецьких експозицій.


Зокрема, сьогодні на Чернечій горі, у Шевченківському національному заповіднику, київський художник Анатолій Марчук представить свій творчий доробок. Того ж дня у Канівському музеї народного декоративного мистецтва відбудеться презентація виставки майстрині зі Сквири Любові Конопко «Із Шевченком у серці».


Двадцятого травня меморіальний комплекс Шевченківського заповідника заполонить молодь з усієї України. Саме тут, у музеї Кобзаря, відбудеться нагородження переможців одразу двох творчих змагань. Міністр освіти і науки Лілія Гриневич вручить відзнаки дипломантам VІІ міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, а також фіналістам у номінаціях «Література» та «Історія України і державотворення» всеукраїнського конкурсу учнівської творчості «Об’єднаймося ж, брати мої». Лілія Гриневич виконає ще одну почесну місію: передасть в експозицію музею Тараса Шевченка орден княгині Ольги, який свого часу був вручений видатній британській перекладачці Кобзаря Вірі Річ.


Двадцять другого травня, у день перепоховання Тараса Шевченка, відбудеться традиційна піша хода від стін Успенського собору до місця вічного спочинку поета. У процесії «Останнім шляхом Кобзаря» візьмуть участь делегації з різних областей України, а також міст-побратимів Канева — німецького Фірзена та польського Хелмна.


Завершиться пам’ятний день літією на могилі батька української нації, покладанням квітів та виконанням пісень на вірші Кобзаря.

Черкаська область.