Парламентська хроніка


Ранкове засідання 18 травня


На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради України Андрій Парубій повідомив, що у середу після засідання Верховної Ради відвідав Варшаву, де взяв участь у Саміті глав парламентів Центральної та Східної Європи та провів низку офіційних зустрічей — зокрема, зустріч із Маршалком Сейму Польщі Мареком Кухчінським та Маршалком Сенату Польщі Станіславом Карчевським, з очільниками парламентів Грузії, Молдови, Чорногорії, Угорщини. За словами А. Парубія, учасники зустрічей домовилися про більш тісну співпрацю у рамках Міжмор’я Центральної і Східної Європи, а також висловили підтримку Україні у нашій боротьбі проти російського агресора, привітали нашу державу з отриманням безвізу.

 

З нагоди 73-ї річниці депортації кримських татар глава парламенту закликав належно вшанувати цю трагічну подію, наголосивши, що тільки за незалежної України кримські татари отримали свободу і змогли повернутися додому. «Сьогодні в окупованому Криму знову повторюється історія, але я переконаний — ми визволимо Крим від російських окупантів. Вірю, що кримськотатарський народ знову буде вільним у вільному українському Криму», — сказав Андрій Парубій. О 12 годині народні депутати під час загальноукраїнської хвилини мовчання вшанували пам’ять жертв депортації.


Народний депутат України, глава Меджлісу кримських татар Рефат Чубаров (на знімку), виступаючи з парламентської трибуни, заявив, що у роковини депортації кримськотатарський народ, який з величезними труднощами повернувся на рідну землю майже через півстолітнє вигнання, знову перебуває у реальній небезпеці — за його словами, російським окупаційним режимом чиниться цілеспрямована репресивна політика на фізичне витіснення кримськотатарського народу, корінного народу Криму, за межі його історичної батьківщини. «У своєму прагненні очистити Крим від корінних жителів і заселити півострів росіянами Путін демонструє себе справжнім послідовником Сталіна, за наказом якого кримськотатарський народ був підданий тотальній депортації зі своєї історичної батьківщини 18 травня 1944 року, — сказав Чубаров. — Насильницьке викрадання та вбивство кримськотатарського народу, численні напади, судові переслідування членів Меджлісу та громадських активістів, невмотивовані масові затримання за місцем проживання та в мечетях, заборона ЗМІ — є свідомим геноцидом кримськотатарського народу, вчиненого з боку державних органів Російської Федерації».

 

Фото Олександра КЛИМЕНКА.


Рефат Чубаров подякував українцям за підтримку кримських татар, наголосивши на потребі найближчим часом напрацювати та ухвалити зміни та доповнення до Конституції України, спрямовані на переформатування Кримської Автономії у складі України. 


Глава парламенту також привітав із Днем вишиванки. Багато народних депутатів учора прийшли до сесійної зали у різноманітних вишиванках — традиційних та модерних, стилізованих.


Перейшовши до розгляду питань за порядком денним, парламент у першому читанні ухвалив проект змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування із числа внутрішньо переміщених осіб із тимчасово окупованих територій (№ 5045).


Ці зміни, як зауважила заступник міністра соціальної політики Наталія Федорович, розроблені для захисту житлових прав внутрішньо переміщених дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які досягли 16 років. За чинним законом їх мають ставити на квартирний та соціальний облік за місцем реєстрації, однак, оскільки вони зареєстровані на окупованій частині Донбасу, то нині втратили таке право.


Запропоновані зміни передбачають, що цю категорію дітей після 16-річного віку братимуть на облік у регіоні їх фактичного місця проживання. Під час обговорення народний депутат Іван Мельничук (фракція Блоку Петра Порошенка) повідомив, що на сьогодні дітей-сиріт із числа вимушених переселенців не так і багато — майже 1 500 осіб. «Проте це найвразливіша категорія осіб, про яких необхідно подбати державі, — зауважив депутат. 


Юрій Павленко (Опозиційний блок) стверджував, що нині в Україні втрачено системний персоніфікований облік дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. За його словами, за три роки проведення АТО кількість дітей, яких держава визнала сиротами, зменшилася на 18%, тоді як більше тисячі дітей, котрі втратили батьків, до сьогодні потребують, щоб їх було взято на облік. 


У цілому ухвалено Закон «Про внесення змін до Закону України «Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою» (№ 4570). Він надасть можливість сільськогосподарським товаровиробникам рибної галузі користуватися можливістю страхового захисту своїх майнових інтересів у разі настання страхових випадків та забезпечить підтримку стабільності фінансового становища і кредитоспроможності товаровиробників у разі загибелі, знищення, втрати або пошкодженні застрахованого майна внаслідок будь-яких несприятливих подій.


Під час пленарного засідання пролунало і декілька політичних заяв. Зокрема, лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко заявив, що НКРЕКП знову готує рішення про запровадження абонплати за газ.


Під час розгляду блоку питань аграрної політики Верховна Рада ухвалила низку законопроектів у цілому та в першому читанні. Зокрема, за основу прийнято проект Закону «Про внесення зміни до статті 4 Закону України «Про використання земель оборони» (№ 4638).


У цілому прийнято законопроекти «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» (№ 0906), «Про внесення змін до Закону України «Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою» (№ 4570). За словами доповідача — заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Олександра Бакуменка — такі зміни дадуть можливість товаровиробникам рибної галузі користуватись можливістю страхування свого майна у разі його знищення чи пошкодження.


За результатами голосування відхилено проект постанови про заходи захисту національних інтересів, національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України, протидії терористичній діяльності (№ 5350).
Парламент також не зміг затвердити рекомендації парламентських слухань щодо обігу земель сільськогосподарського призначення (№ 6241).


Насамкінець депутати прийняли закон про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо правила складання покарань та зарахування строку попереднього ув’язнення) — № 5534 (227 «за). Законопроект врегульовує проблему, яка виникла після ухвалення так званого  закону Савченко, яким було запроваджено правило — суд зараховує один день попереднього ув’язнення (у СІЗО) за два дні позбавлення волі. Як відзначали депутати під час обговорення, зараз понад 50% випущених достроково на свободу злочинців вчинили повторні злочини. На пропозицію голови профільного комітету Андрія Кожем’якіна (фракція «Батьківщина») законопроект ухвалено з поправкою, що пом’якшення покарання (один день у слідчому ізоляторі зараховується за два дні у колонії) не стосуватиметься засуджених за тяжкі злочини — насильницькі вбивства, зрада батьківщині. Водночас при призначенні покарань за нетяжкі злочини суд, враховуючи попереднє ув’язнення, може пом’якшити покарання або повністю звільнити засудженого від його відбування.


Депутати вітали з днем народження Наталію Королевську.