«У 1998 році було споруджено наш будинок по вулиці Миколи Карнаухова, 11-б, (колишня вул. Мірющенка) у Рівному. Того ж року співвласники об’єдналися і створили ОСББ «Ніга», — розповідає голова правління об’єднання Галина Петрук. — Ми жодного дня не були в ЖЕКу. Завжди управляли самостійно. Мешканці, відкривши рахунок у банку, щомісячно накопичували кошти на утримання будинку. А коли зібрали потрібну суму, зуміли зробити багато: замінили вхідні двері із замками, каналізаційні труби і трубу гарячого теплопостачання на пластикові, змінили всі вентилі у стояках, засувки, встановили енергозберігаючі лампочки, домофони тощо».


Для впровадження більш масштабних енергозберігаючих заходів співвласники будинку звернулись по допомогу до представників міської влади. Завдяки цьому у 2001-му відремонтували дах — місто оплатило 30 відсотків вартості проекту, а у 2014 році реалізували проект із капітального ремонту автоматизованого вузла обліку та регулювання теплової енергії житлового будинку загальною вартістю 56118 гривень. Співфінансування проекту становило: 30 відсотків — внесок співвласників, 70 — кошти міста.


«Це не просто лічильник автоматичної системи управління подачі тепла. Усі процеси відбуваються автоматично. Ми налаштували економний режим роботи: кожні декілька годин змінювалась подача тепла і, відповідно, температура повітря у квартирах. За потреби можна під’єднати кабель та отримувати дані безпосередньо на комп’ютер», — розповідає Галина Іванівна.


Проект «Капітальний ремонт будинку (утеплення фасаду)» у 2016 році ОСББ «Ніга» реалізувало, використовуючи одразу дві програми підтримки — міську та державну. Місцева програма передбачала 30 відсотків внеску громади. Однак навіть ця сума стала для співвласників «непідйомною», тому вони вирішили взяти 159790 гривень «теплого кредиту». Погасити його повинні до 25 вересня 2021 року. Проте голова правління переконана, що розрахуються з банком до кінця 2017 року. Загалом відшкодування за кредитом становило 52,18 відсотка. Будинок об’єднання «Ніга» — із силікатної цегли, яка «втягує» вологу. Коли ж утеплили фасад, у квартирах зникли пліснява та грибок. Співвласникам стало тепло і затишно у своїх оселях.


Олена ЧУДІНОВИЧ, прес-секретар житлово-комунальних програм ГО ОПОРА.


Рівне.