Мешканець села Данина Ніжинського району облаштував врізку у ввідний газопровід в обхід лічильника. Могло бахнути так, що й сусідам би дісталося. Спеціалісти «Чернігівгазу» вчасно виявили порушення. Тепер хитруну згідно з вимогами законодавства доведеться заплатити за два роки незаконного споживання понад 130 тисяч гривень як відшкодування збитків.


Такі випадки дедалі частішають. Так минулого року на Чернігівщині було виявлено понад 85 фактів незаконного споживання газу. Серед них — самовільне під’єднання до газових мереж, зрив пломби, втручання в роботу газових лічильників, самовільні врізки у газопровід. Своїми діями порушники завдали державі збитків на понад 1,3 мільйона гривень. Тому, щоб їх відшкодувати, до крадіїв законодавство зобов’язує застосовувати штрафні санкції.


У «Чернігівгазі» констатують: випадки незаконного споживання дедалі частіше виявляють після здорожчання газу. Але одночасно застерігають споживачів від таких дій, адже суми штрафів за крадіжки газу також істотно збільшились. До речі, неплатежі після здорожчання газу теж різко зросли. Як і за електрику. Тож або влада приборкає монополістів, які жирують на своєму винятковому становищі, або... доведеться націоналізувати стратегічні мережі, як цього дедалі настійливіше вимагають споживачі.


«Наші фахівці проводять постійні перевірки для виявлення фактів крадіжок газу. Для цього і застосовують сучасне обладнання, і здійснюють аналіз за обсягами споживання палива. Наприклад, якщо в якомусь домоволодінні обсяги споживання істотно знизилися та не відповідають встановленим газовим приладам — є підстави провести перевірку», — розповідає начальник відділу інспектування «Чернігівгазу» Євген Сахно.


Лише за три місяці 2017 року фахівці газової компанії зафіксували 55 випадків, коли споживачами було самовільно відновлено газоспоживання, понад три сотні фактів некоректної роботи лічильників та три врізки в газопровід. Усі факти порушень розглядає спеціальна комісія, за її результатами цього року вже на понад півсотні горе-споживачів накладено штрафних санкцій на суму 755 тисяч гривень.


У селі Ковпита Чернігівського району споживач, якого раніше відключили за борги, самовільно відновив газопостачання та зірвав пломбу на газопроводі-вводі. У селі Іванівка того ж району було виявлено втручання в роботу лічильника. Дядько довго не мудрував: зірвав пломбу та й зменшував показання. За завдані державі збитки обидвом порушникам нараховано відповідно 20 та понад 45 тисяч гривень компенсації. Тож газ, який раніше так радісно запалювали всі політики і чиновники, підсаджуючи на газову російську голку мало не хутори замість використання місцевої сировини, стає не тільки дорогим, а й дедалі кримінальнішим.


Чернігівська область.