Сонячну електростанцію потужністю понад 3 тисячі кВт введено в дію в селі Іванівка Новоукраїнського району на Кіровоградщині. У такий спосіб реалізувало свій інвестиційний проект загальною вартістю 104 мільйони гривень місцеве фермерське господарство «Омельяненко». Комплекс займає шість гектарів.

 


Це вже друга фотоелектрична станція підприємства. Перша, потужністю 1,3 МВт, була збудована 2012 року, а 2014-го посилена рухомими сонячними панелями для виробництва екологічно чистої електроенергії з подальшим її використанням для власних потреб господарства. У 2013 році фотоелектростанція виробила 561 тисячу, а 2014-го — вже 1 мільйон 617 тисяч кВт/г електроенергії.


Як повідомив керівник підприємства Сергій Омельяненко (на знімку), під час будівництва об’єкта виникали певні труднощі та традиційні чиновницькі перешкоди, подолати які вдалося, зокрема, і за сприяння обласної влади. Зате тепер «Іванівка» та «Іванівка-2» у час пік разом можуть давати в мережу до 4 тисяч кВт електроенергії, виробленої екологічно чистим шляхом.


— Урядом України встановлено один із найвищих в Європі «зелених» тарифів — від 15 до 18 євроцентів за кВт/г, що є важливим стимулом для реалізації енергетичних проектів, — зауважує голова Кіровоградської ОДА Сергій Кузьменко.

Кіровоградська область.


Фото з архіву автора.