На прикордонному Закарпатті, звідки за рубіж у пошуках роботи виїжджає дедалі більше людей працездатного віку, відчувається гострий дисбаланс між попитом робочої сили та пропозицією. А молодь здебільшого прагне здобути вищу освіту. Тим часом ринок праці нині потребує професійних робітничих кадрів. Тож фахівці служби зайнятості працюють над тим, щоб зорієнтувати юнацтво у виборі професії і допомогти стати затребуваним та успішним фахівцем.

— В Україні 50% відсотків молоді працює не за фахом, бо вибір часто робиться наосліп — неусвідомлено, помилково чи ситуативно. І це — чи не основна причина високого рівня безробіття. Тому служба зайнятості розпочала інформаційну кампанію з профорієнтації абітурієнтів та старшокласників, яка допоможе їм визначитися із тією професією, яка їм найбільше до вподоби, а гасло її — «Стань успішним у власній країні!», — зазначив директор обласного центру зайнятості Юрій Фущич.

За словами посадовця, у будь-якому з п’ятнадцяти центрів зайнятості Закарпаття можна безплатно пройти тестування для визначення своїх здібностей. Крім того, фахівці відомства познайомлять молодь з пропозиціями на місцевому ринку праці, вимогами до працівників та організують зустрічі з роботодавцями.

Василь НИТКА.

Закарпатська область.