Вечірнє засідання 18 травня


Парламент ухвалив низку законопроектів у сфері безпеки та оборони. Зокрема, прийнятий у цілому Закон «Про внесення змін та доповнень до Закону України «Про Статут внутрішньої служби Збройних Сил України» (№ 3728, 234 «за») врегульовує питання, як військовослужбовцям отримати медичну довідку в разі поранення чи травми. За словами секретаря Комітету з питань національної безпеки та оборони Івана Вінника (фракція Блоку Петра Порошенка), нині за чинним Статутом внутрішньої служби Збройних Сил України (стаття 260) у разі поранення медична довідка, на підставі якої вже воїн може звертатись до медичної установи, а також — отримувати соціальні пільги, передбачені чинним законодавством, видається «за необхідністю». А законопроектом пропонується передбачити обов’язковий порядок надання медичною службою військової частини, де перебуває поранений боєць, такої довідки. Адже нині поранених бійців нерідко привозять до лікарень взагалі без жодних довідок чи документів. І після лікування їм доводиться витрачати багато часу і нервів на отримання всіляких довідок, щоб довести факт поранення на фронті.


Частину другу статті 260 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України пропонується викласти в такій редакції: «У разі направлення на лікування поза розташуванням частини військовослужбовці повинні бути одягнені відповідно до пори року і мати при собі направлення, підписане командиром військової частини, медичну книжку, документ, який посвідчує особу, необхідні особисті речі, атестат на продовольство, довідку про травму (каліцтво, поранення, контузію) і медичну характеристику, а в разі вибуття на лікування за межі гарнізону — додатково атестат на речове і грошове забезпечення, проїзні документи до місця розташування лікувального закладу і назад». Окрім того, внесено ще таке доповнення: якщо обстановка не дозволяє надати довідку про травму чи поранення, контузію до направлення пораненого військовослужбовця на лікування поза розташуванням військової частини, вона надсилається до військового комісаріату, до якого приписаний військовослужбовець, протягом 30 днів з дня поранення, або протягом 30 днів з дня надходження відповідної вимоги військового комісаріату.


У цілому прийнято і Закон «Про внесення змін до Закону України «Про військовий обов’язок» (№ 2985, 237 «за), який покладає обов’язок на керівників підприємств, органи місцевого самоврядування, установ, організацій, забезпечити своєчасне прибуття військовозобов’язаних за викликом у семиденний строк, а також повідомляти районні чи міські військкомати про прийняття на роботу військовозобов’язаних. «Тобто таким чином, власне, врегулювуються норми чинного законодавства про військовий обов’язок і військову службу до Конституції України, статті 17, яка чітко говорить, що захист суверенітету, територіальної цілісності України є справою всього українського народу, організацій, всіх державних органів», — зауважив доповідач Іван Вінник. У свою чергу, народний депутат Тарас Пастух (фракція «Самопоміч») висловив протилежну думку: на його погляд, цим законопроектом перекладається відповідальність з військкоматів повністю на органи місцевого самоврядування, на керівників трудових колективів, на керівників вишів щодо забезпечення доставки військовозобов’язаних до військкоматів. «Тобто ті функції, які сьогодні мала б здійснювати поліція у тому випадку, якщо військовозобов’язаний не приходить у військкомат, щодо його розшуку, тепер виконуватимуть фактично органи місцевого самоврядування», — зауважив депутат. Зрештою, документ прийнято із поправкою — на органи самоврядування та керівників підприємств покладатиметься тільки обов’язок проінформувати, передати повістку військовозобов’язаним, а не доставляти їх до військкоматів.


Верховна Рада також ухвалила у цілому Закон «Про внесення змін до деяких законів України (щодо створення друкованих засобів масової інформації Міністерством оборони України на час проведення антитерористичної операції») № 5008, 226 «за». Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар (фракція «Народний фронт») зауважила, що проведено роздержавлення державної комунальної друкованої преси, але оскільки в Україні відбувається антитерористична операція, то сьогодні постала необхідність, аби у Міністерства оборони України таки була своя газета — для воїнів АТО, для солдатів, які сьогодні на передовій. І не просто бюлетень, який повідомляє про рішення Міністерства оборони, як сказано у законі про роздержавлення преси, а повноцінне друковане видання, яке би писало про воїнів, про героїв України та інші армійські теми.

Газету «Наша армія» та видання військово-цивільних адміністрацій пропонується залишити до кінця проведення АТО.


Під час вечірнього пленарного засідання також прийнято зміни до Закону «Про питну воду та питне водопостачання» (№ 4582), про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо стабілізації діяльності Державного акціонерного товариства «Чорноморнафтогаз» у зв’язку з тимчасовою окупацією території України» (№ 5370), про внесення змін до статті 201 Кримінального кодексу України щодо криміналізації контрабанди небезпечних речовин, частин вогнепальної зброї» (№ 3254-д).