Сировинна річка для вітчизняних молокозаводів уже давно перетворилася на потічок і продовжує «міліти». Торік, порівняно з 2015-м, кількість корів молочного напрямку продуктивності по всіх категоріях господарств зменшилася на 2,7% -- до 2,1 мільйона голів. Як наслідок, виробництво сирого молока в Україні впало на 2,1% (до 10,4 млн. тонн). А обсяги його продажу на переробні підприємства скоротилися майже на 10%. Зокрема, сільгосппідприємства торік реалізували його на 8,4% менше, а індивідуальні здавачі - на 11%.

Як наголошують в асоціації " Укрмолпром", потужності заводів дозволяють переробляти більше сировини. Але не тільки брак сирого молока гальмує процес виготовлення молокопродукції. Через низьку купівельну спроможність пересічних українців заводи часто змушені працювати «на склад». Там нарікають: те сире молоко, яким завантажуються потужності, здебільшого, не витримує критики, що заважає робити з нього готову продукцію, яка була б конкурентоспроможною на зовнішніх ринках. Немало підприємств не витримують такої ситуації і зупиняються. Ще кілька років тому діяло 260 заводів, зараз їх лише 200. Причому, З5% підприємств збиткових.

На підтвердження низької якості сировини в «Укрмолпромі» навели такі дані:

Із загальних обсягів закупленого торік сирого молока: 67,7% припадає на сільгосппідприємства, 32,3% -- на господарства населення. За якістю 10% надходить екстра ґатунком, 25% - вищим, 31% - першим, 32% - другим, і навіть 2% - негатункового, яке не використовується на харчові цілі.