Маленька часточка Криму відтепер допомагає тим, хто бореться з окупантами півострова та їх посіпаками. Ще п’ять років тому, коли панував мир, психофізіолог територіального медичного об’єднання МВС України у Херсоні Ольга Мелех гуляла чорноморським узбережжям біля славнозвісного мису Фіолент. І зібрала там на пам’ять колекцію симпатичних кольорових камінчиків. Про свою колекцію Ольга Іванівна згадала, коли розгорілася війна на східному фронті й до відомчого шпиталю повезли на лікування та реабілітацію поранених, скалічених у боях нацгвардійців, добровольців і поліцейських. Більшості з них зцілювати треба було не лише тіло, а й душу. Тому кримські камені психофізіолог принесла на роботу — як з’ясувалося, пацієнтам навдивовижу сподобалося задумливо розглядати їх та погладжувати, повертаючи собі спокій і рівновагу, позбуваючись важких думок чи депресії.

 

Психофізіолог Ольга Мелех із янголами-оберегами.

 

До речі, в медичному арсеналі Ольги Мелех є ще чимало на вигляд простеньких, проте дуже ефективних «атракцій». З-поміж них, зокрема, «мольберт» із піском, на якому спеціальним стилом можна малювати, що тільки спаде на думку бійцям АТО. Психофізіолог каже, що найчастіше вони зображають чіткі риси та геометричні фігури, підсвідомо «розповідаючи» про те, як важко їм «пробитися» зі своїми емоціями у навколишній світ, пояснити принесені з війни відчуття рідним та близьким людям. «Один із бійців, котрий побував у полоні й пережив багато страждань, довго сидів перед «мольбертом» у задумі. А потім великими літерами написав на піску одне слово «Господи». У мене тоді аж серце защеміло», — ділиться професійними враженнями Ольга Іванівна.

За спостереженнями психофізіолога, три чверті її пацієнтів після курсу такої нехитрої арт-терапії почуваються значно краще. А для закріплення ефекту Ольга Мелех дарує своїм підопічним оберег — фігурки крилатих янголів із великим серцем, сповненим любові. Ці фігурки вишиває та дарує її подруга-волонтер Світлана Куликова. Якщо чесно, сама дарувальниця вже й не відає, скільки тих янголів розлетілося по всьому передньому краю та домівках захисників України, оберігаючи їх від ворожих куль і осколків, житейських негараздів. І «притягуючи» натомість любов і віру в перемогу.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Фото автора.

Херсон.