Парламентська хроніка


Ранкове засідання 24 травня


Верховна Рада заслухала звіт Генерального прокурора Юрія Луценка про діяльність органів прокуратури за рік.


Своїм головним завданням на цій посаді Генпрокурор назвав формування нової команди, яка змогла продемонструвати всій країні: у право-охоронних органах панують закон і справедливість. А одним із найбільших досягнень за рік своєї роботи Ю. Луценко назвав завершення слідства і початок судового процесу над Януковичем, який обвинувачується у державній зраді. «Це лише перший крок», — наголосив він.

 

Генеральний прокурор Юрій Луценко.

Дослівно

Генеральний прокурор Юрій Луценко: «Я добре розумію вимогу народу, народних депутатів та своє особисте бажання побачити на лаві підсудних організаторів безчинств проти мирних демонстрантів Майдану. Тому, за інформацією прокурорів та слідчих у провадженні, можу повідомити, що справа про пред’явлення обвинувального акта Януковичу та Захарченку за організацію безчинств на Майдані проти мирних демонстрантів буде скерована до суду одразу після розгляду справи про державну зраду Януковича. Адже, якщо проти однієї особи направляється дві справи, вони мають бути об’єднані. Для того, щоб не затягувати час і отримати справедливий вирок по справі про держзраду, ми дочекаємося цього вироку і одразу подамо справу щодо злочину проти Майдану. А далі крок за кроком, справа за справою усе, що накоїла мафія Януковича. Але це не буде швидко, адже судові вироки швидко не робляться».

 

Сергій Мельничук, Віктор Развадовський.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

«Проти Януковича та його найближчого оточення є десятки проваджень по корупції. У ключових випадках ми вже закінчили досудове слідство проти Януковича, Азарова, Арбузова, Колобова, Клименка, Ставицького, Курченка та інших діячів — і тепер рішення за Печерським судом», — наголосив він.


Генпрокурор повідомив також, що нині відбувається фінальна операція в рамках другої справи Клименка, яка стосується податкових майданчиків. За його словами, зранку в середу було одночасно проведено майже 500 обшуків, затримано і доставлено в Генпрокуратуру 22 колишні керівники податкової системи, які завдали збитків країні майже на 10 млрд. доларів США. Серед затриманих, зокрема, головні подітківці Харківської, Луганської, Полтавської та Дніпропетровської оластей. «Щоправда, декілька керівників були попереджені й втекли, — повідомив Ю. Луценко. — Прикордонники чекають, але краще здатися слідству, це зменшить відповідальність перед судом».


Генпрокурор відкинув усі звинувачення, що, мовляв, затримання нічим не закінчуються. «Уже відповідають у судовому процесі 32 екс-посадовці часів Януковича. Зокрема, заступник голови НБУ тих часів, двоє керівників Податкової інспекції Печерського району, колишня голова Київської облдержадміністрації. Засуджено 16 осіб», — повідомив він і пообіцяв: «Ми не зупинимося у наполегливій роботі проти колишньої правлячої мафії. Ніхто не сховається ні в Ростові, ні в Москві, ні на екзотичних островах. Завдяки прийнятому депутатами закону ці особи понесуть заочну відповідальність і очно будуть конфісковані всі їхні активи. І тут, і за кордоном».


Ю. Луценко повідомив також про активізацію розкриття злочинів перешкоджання мирним акціям на Майдані. «З початку розслідувань майданівських проваджень правоохоронними органами скеровано до суду 147 обвинувальних актів щодо 228 осіб. За час мого перебування на посаді до суду надіслано в цих справах 31 обвинувальний акт щодо 70 осіб. Зокрема, щодо колишнього керівника столичної міліції, якому інкриміновано організацію виконання побиття 30 листопада та першого грудня», — сказав він. Наразі судами в цій категорії майданівських справ уже засуджено 42 особи.


Наостанок Ю. Луценко, звертаючись до депутатів, зауважив, що завдання Генпрокурора не лише виявляти злочини, а й шукати партнерів і союзників у знешкодженні криміногенних тем.


Він повідомив, що за часів Януковича Україні було завдано шкоди на суму понад 40 млрд. дол. США. У цьому контексті Генпрокурор наголосив, що для боротьби з корупцією було багато зроблено і у сесійній залі, але багато чого ще потрібно вирішити. Зокрема, закликав депутатів зруйнувати схему «Роттердам+» і ухвалити закон про ренту на вугілля та інші корисні копалини. «Також потрібно навести лад на митниці. Там багато робиться, але потрібно запровадити звірку даних розмитнення з нашими сусідами — країнами ЄС. 80 відсотків злочинності впаде», — переконаний він. Ще одна схема, яку потрібно зруйнувати і яка, за словами Ю. Луценка, є однією з найбільших корупційних схем, — це призначення менеджерів державних підприємств. Він закликав депутатів нарешті ухвалити законопроект про приватизацію.


Відповідаючи на запитання щодо розслідування Іловайської трагедії, Ю. Луценко повідомив, що єдиною причиною, яка має причинно-наслідковий зв’язок із нашими втратами в Іловайському котлі, є агресія Російської Федерації. «Саме тому на підставі експертного висновку, десятків тисяч експертиз та опрацьованих документів, ми пред’явили підозру міністру оборони РФ Шойгу, а також майже 20 генералам та адміралам російської армії.

У судовому порядку ця справа рухається для того, щоб у заочному порядку притягнути їх до відповідальності. Ця ж експертиза дасть оцінку діям, розпорядженням, а також можливій бездіяльності керівництва Збройних Сил у цій ситуації. На цей момент ця експертиза триває. Відтак, жодної підозри не можна висунути», — повідомив він.


Єгор Соболєв («Самопоміч») поцікавився розслідуванням справи проти суддів Конституційного Суду, які надали диктаторські повноваження Януковичу. За словами Ю. Луценка, відповідно до чинного законодавства, будь-який суддя не відповідає за свої рішення у кримінальному порядку. До того ж покази, надані декількома суддями КС на першому етапі, ними були відкликані. «На цей момент слідство зосередилося над законною оцінкою дій через вручення підозри та подальшого обвинувального акта колишньому міністру юстиції, який своїм рішенням ввів через друк і занесення у відповідний реєстр Конституції, котра не діяла на той момент в Україні. Якщо слідство встановить усі докази, ця справа буде надана до суду в найближчі місяці. Можливо, у процесі слідства ми отримаємо нові дані щодо самих суддів. Нині даних для вручення їм підозри недостатньо», — констатував Генпрокурор.


Щодо порядку денного, то Верховна Рада ратифікувала Адміністративні домовленості щодо охорони інформації з обмеженим доступом між урядом України та Організацією Північноатлантичного договору.


Як зауважила голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко, мета ухвалення закону — виконання Україною внутрішньодержавних процедур, а саме адміністративних домовленостей, які забезпечать рівноправний, партнерський характер взаємовідносин у процесі інформаційного обміну та визначать детальні процедури взаємної охорони інформації з обмеженим доступом.


Крім того, сесія в цілому підтримала проект постанови про Рекомендації парламентських слухань: «Актуальні питання зовнішньої політики України». А також у першому читанні схвалила зміни до Кримінального кодексу України (щодо встановлення кримінальної відповідальності за сприяння вчиненню самогубства) та зміни до статті 16 Закону «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» (щодо приватних домашніх робітників та місцевого персоналу іноземних диппредставництв).


Лідер радикалів Олег Ляшко, скориставшись правом виступу від двох фракцій, наголосив на необхідності підтримки вітчизняного сільського господарства. За його словами, одним з надчутливих питань для селян залишається ціна на молоко. Нині вона надзвичайно низька — 3 грн. 80 коп. за літр молока. Тож звернувся до уряду з вимогою урегулювати ціни на молоко і встановити мінімальну вартість на рівні п’яти гривень. Так само він наголосив на необхідності підтримки фермерів та виступив проти продажу землі. Крім того, О. Ляшко повідомив, що його фракція зареєструвала зміни до Конституції, які передбачають, що головним господарем землі має бути селянин і фермер.


Із днем народження цього дня вітали Олександра Вілкула.