Урочисте відкриття першої ділянки відремонтованої дороги в селі Гранів Гайсинського району на Вінниччині влаштували, щоб надихнути громаду на продовження роботи, а також подякувати тим, хто уже поділився власними коштами. Про те, як вдалося зібрати у складчину немалу суму грошей, розповів «Голосу України» сільський голова Гранова Віктор Боднюк.

 

Навіть негода не стала на заваді урочистому відкриттю дороги в центрі села Гранів, відремонтованої методом толоки.

 

— Слово подяки, сказане при людях, у селі цінується дорожче, ніж гроші, — ділиться думками Віктор Боднюк. — Треба було продемонструвати землякам, що вони особисто причетні до важливої роботи. Дати надію, що так само у складчину відремонтуємо всю ділянку. Її довжина трохи більш як один кілометр.

Коровай на вишитому рушнику першою отримала сім’я Грабових — 90-річний пан Касьян та 85-річна пані Софія. Вони передали на ремонт дороги свої місячні пенсії, загалом вийшло майже 2,5 тисячі гривень. Такий само хліб вручили представнику спонсора — керівнику місцевого сільгосппідприємства Володимиру Онуці, а також безпосереднім виконавцям робіт зі шляхового підприємства Умані Черкаської області, що межує тут із Вінниччиною. Ділянка дороги обласного значення у центрі села була настільки розбитою, що там сам дідько міг ногу зламати — яма на ямі. Її ремонт записав у свою передвиборчу програму Віктор Боднюк. Він, колишній фермер, здобув перемогу над трьома опонентами.

«Маю дотримати слова, що його давав людям, — продовжує співрозмовник. — Про ремонт за кревні селян навіть думки не припускав. Повірив спонсорам, які запевнили, що дадуть грошей на ремонт. За винятком згаданого вище сільськогосподарського підприємства, інші обіцяльники, схоже, забули про таку «дрібничку». Не знайшлося грошей у районному, обласному бюджетах, куди ми також зверталися. Тоді депутати, які підтримали мене, як мовиться, пішли по хатах. Єдине, що просив їх, не наполягати у тих випадках, коли людина відмовляється зробити внесок через певні обставини».

Іван Демченко з вулиці Данила Нечая сам телефонував сільському голові, щоб запитати, куди і кому можна здати гроші. Так само вчинив дехто з інших мешканців села. «Представникам сільгосппідприємства натякнули, якщо не візьмуть участі у толоці, то нехай задумаються, як надалі зможе йти селом їхня потужна техніка, — зазначив сільський голова. — Спрацювало. Підприємство поділилося коштами. Зробила свій внесок і сільська рада».

Акумулювали гроші у комунальному підприємстві. «Скарбником» обрали чесну людину, колишнього фахівця господарства Олександра Охріменка.

Якщо спонсорські гроші можна використовувати на підставі угоди, то кошти сільради мають йти тільки через Службу автомобільних доріг. «Того вимагає закон, — пояснює співрозмовник. — Без тендеру не обійтися. Знову їздив у Вінницю до начальника Служби автомобільних доріг. Домовлявся про те, як маємо працювати далі, бо ж треба завершити розпочату справу. Добре, що керівник дорожників Ігор Корольчук з розумінням поставився до розв’язання нашої проблеми».

Крім проїжджої частини, облаштували тротуар, виготовили паркан, установили автобусну зупинку. Раніше в цьому місці селяни чекали транспорт під деревом. Сільрада також додасть грошей на продовження ремонту дороги. Річний бюджет становить три мільйони гривень. Сільський голова каже, що він зріс із 1,8 мільйона з того часу, коли Бодняк очолив громаду. Левову частку становлять надходження від податку на землю.

— Треба відремонтувати Меморіал Героїв, облаштувати головну площу, допомогти школі замінити вікна, провести ремонт у дитячому садочку, — продовжує керівник громади. — Якщо цього не зробити, то навіть добрі наміри з дорогою земляки можуть не оцінити по-справедливості.

У Граневі сподівалися, що їхній населений пункт визначать центром об’єднаної територіальної громади (ОТГ). За словами сільського голови, колись він був райцентром, а ще раніше мав Магдебурзьке право. Однак спершу село вирішили приєднати до значно меншого населеного пункту, та ще й з розташуванням на околиці району, потім «переграли» плани з тим, щоб село увійшло до Гайсинської ОТГ. Але й цей варіант, за словами голови, ще не остаточний. «Ми з сусідніми селами визначилися, вони згодні, як кажуть, взятися з нами за руки, — зазначає співрозмовник. — Районні чиновники проти, у них свої плани».

Віктор СКРИПНИК.

Фото надано
сільським головою села Гранів.

Вінницька область.

 

КОМЕНТАР

Ігор КОРОЛЬЧУК, керівник Служби автомобільних доріг у Вінницькій області:

— До ремонту доріг загального користування залучаються кошти міських, районних, селищних та сільських рад як співфінансування на договірних засадах, — каже Ігор Корольчук. — З початку року таких коштів надійшло на загальну суму майже півтора мільйона гривень з Бершадського, Гайсинського та Тиврівського районів.   А у Граневі сільський голова сам ініціював такі роботи. До того ж там залучили до їх виконання власні кошти місцевих жителів. Це дуже позитивний досвід, ним варто скористатися в інших населених пунктах, щоб мати якісні дороги на своїй території.

 

ДОВІДКОВО

Селяни Гранева на ремонт дороги зібрали 50 тисяч грн. Збір коштів триває. Сільська рада надала 800 тисяч гривень. Найбільший внесок місцевого сільгосппідприємства — один мільйон гривень (поки що перерахували тільки третину). Крім того, селяни допомагали шляховикам у підвезенні води, перевезенні бетонних бордюрів, виконанні деяких інших робіт.