Мабуть, такими словами можна охарактеризувати останні дні на Майдані. Бо певне піднесення й ті позитивні емоції, що переповнювали чи не кожного, весь час затьмарював біль за загиблими героями, яких тут не припиняли відспівувати.

Вулиця Інститутська була повністю встелена квітами. І досі горять лампадки, приходять кияни і гості столиці, які несуть свої пожертви сім’ям загиблих. А загалом життя тривало, людей було кілька десятків тисяч.

Так учора активісти займалися своїми повсякденними справами: вони напинали намети, прибирали територію, працювала у звичному режимі кухня, а кияни несли й несли провізію і все необхідне для протестувальників. Також учора на Майдані Незалежності було встановлено полотно, де будь-який українець може залишити послання, якою він хоче бачити Україну в майбутньому (на знімку).

У суботу зі сцени Майдану виступила Юлія Тимошенко, яка цього дня залишила лікарню «Укрзалізниці» у Харкові. На головній площі країни її зустріли оплесками та вигуками «Юля вільна!».

— Найбільше моє щастя — повернутися в нову Україну, — сказала вона. — Сьогодні розпочалася нова епоха — епоха вільних людей, вільної європейської України. Країни, яка може стати найкращою на континенті. І я вірю в це. Але ми мусимо пам’ятати, що нову Україну подарували світу не політики і не дипломати, а люди, які своєю мужністю, своєю відданістю змогли змінити все.

За словами Ю. Тимошенко, її найбільша мрія — щоб ті політики, які нині прийдуть до влади, не зрадили свій народ. Екс-прем’єр також вважає, що потрібно покарати всіх, хто винен у вбивствах і побитті людей.

«Ми не будемо гідні пам’яті тих людей, які загинули і відкрили нам дорогу, якщо не покараємо всіх до єдиного, хто позбавив їх життя, хто бив студентів. І якщо вони не понесуть відповідальності, кожен персонально, ми просто не будемо варті пам’яті тих, хто загинув», — наголосила вона.

Ю. Тимошенко також заявила: вона готова виступити гарантом того, що «людей ніхто ніколи не зрадить, політика не буде театром, а народ знатиме, що відбувається за політичними кулісами».

Також екс-прем’єр вибачилася перед людьми, які стояли на Євромайдані, за всіх політиків. «Я хочу попросити у вас пробачення, вибачитися за всіх політиків. Немає значення, в яких вони партіях, на яких посадах. Вони вас не були варті. Я хочу, щоб ви побачили інших політиків, інших посадовців, інших чиновників», — наголосила вона.

Ю. Тимошенко закликала народ не розходитися з Майдану доти, доки не буде виконано всі плани. Власне, ніхто йти і не збирається. Адже, як наголошують активісти, не для того вони стояли, а хлопці загинули, щоб змінити одні обличчя в політиці на другі. Має відбутися зміна всієї системи влади. До слова, на Майдані також далеко не однозначне ставлення до Ю. Тимошенко. Суто по-людськи майданівці вітали її звільнення, та не всі згодні бачити її знову у великій політиці.

Справжньою сенсацією на Майдані став свіжий номер газети Верховної Ради «Голос України», який надрукував усі постанови, ухвалені парламентом. Позафракційний Петро Порошенко (на знімку праворуч) продемонстрував примірник видання зі сцени. «Ось символ нашої перемоги!» — сказав він. А Юрій Луценко почав кидати газети у натовп. Наклад миттєво розлетівся Майданом.

Якщо продовжувати тему послань і пропозицій до нової влади, то впродовж учорашнього  дня до сцени поривалися люди з різними ідеями, особливо такими, що стосувалися майбутніх кадрових призначень. Проте ведучий вирішив їх не озвучувати і зазначив, що у такий скорботний день це не на часі. До того ж пояснив: люди нині в запалі, їх переповнюють емоції і треба трохи заспокоїтися, щоб усі пропозиції були виваженішими. А от ідея щодо перейменування вулиці Інститутської на Героїв Небесної Сотні була озвучена і дуже схвально сприйнята Майданом.

Тим часом на сцену піднімалися все нові й нові оратори. Було багато і представників зарубіжжя, і наших діаспорян, які жертвували чималі суми. А один чоловік навіть запропонував виготовити пам’ятник героям власним коштом.

Побував на сцені й один із активних автомайданівців, який змушений був виїхати за кордон через переслідування колишньої влади, — Сергій Коба. Він запевнив, що Автомайдан не складає зброї, а стежитиме за кожним кроком нових очільників держави й у разі якихось зловживань жорстко на це реагуватиме. Стало відомо, що автомайданівці відтепер спільно з ДПС патрулюватимуть вулиці міста і виявлятимуть правопорушників. Також С. Коба запевнив, що жодних кортежів ми не побачимо і столичні вулиці для них не перекриватимуть.

Зі сцени було також оголошено, що в Донецьку помічено екс-генерального прокурора України Віктора Пшонку. Ще заявили, що до Харкова повертається Геннадій Кернес, а голова Київської міської державної адміністрації Володимир Макеєнко навіть відкрив тимчасовий маршрут для зручності відвідин резиденції Януковича Межигір’я.

Ось такі позитивно-сумні емоції переповнювали людей, тож не дивно, що ведучому на сцені доводилося час від часу закликати лікарів надавати майданівцям першу медичну допомогу.

Марина КРИВДА, Олена ГОРБУНОВА.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

P. S. Тим часом у столиці Болгарії Софії розмалювали у кольори українського національного прапора пам’ятник солдатам Третього Українського фронту на честь нинішніх наших буремних подій.

Київ, звільнена з ув’язнення Юлія Тимошенко на сцені Майдану.

Київ. Майдан Незалежності.

Спецвипуск «Голосу України», в якому надруковані постанови Верховної Ради щодо звільнень і призначень представників влади.