Уперше після місячної перерви в неділю в Донецьку зібрався Євромайдан. Учасники акції вшанували пам’ять загиблих під час протестів у Києві. Люди принесли до пам’ятника Шевченку квіти і свічки. Раніше активісти припинили збиратися на щоденні мітинги через погрози та застосування сили з боку опонентів.

Цього разу також не обійшлося без протистояння: майже 150 учасників Євромайдану проводили акцію в оточенні політичних супротивників, які переважали кількістю. Загалом навколо обласної державної адміністрації та пам’ятника Шевченку, розташованого неподалік, зібралися дві тисячі осіб. Серед них більшість становили чоловіки, переважно у спортивному одязі та напідпитку. У руках деяких із них можна було побачити палиці — начебто для захисту будівлі обласної держадміністрації. «Захисники» час від часу вигукували: «Фашизм не пройдет!» та «Донбасс, Донбасс!»

Між політичними опонентами стала міліція та бійці «Беркуту». Вони стримували натиск антимайдану. «Ми не допустимо зіткнення. У мене є «Беркут», у мене є війська. Розводитимемо мітингарів. Міліція в повній бойовій готовності, працює кримінальний розшук, ДАІ, всі працюють», — запевнив журналістів начальник ГУМВС України в Донецькій області Роман Романов. На запитання, чи перейшла донецька міліція на бік народу, правоохоронець відповів так: «Ми завжди були на боці народу. І тут, у Донецькій області, — в тому числі. Були на боці Донбасу, на боці народу, який тут мешкає. Моє завдання — не допустити жодних провокацій і безладу».

Якщо не брати до уваги центр, де в суботу й неділю відбулося одразу кілька акцій протесту, ситуація в обласному центрі та в області загалом спокійна. На дорогах можна було помітити пости ДАІ, посилені правоохоронцями з автоматами, у бронежилетах та захисних шоломах. Один із таких постів стояв на шляху до садиби родини екс-президента Віктора Януковича. Як повідомлялося, в суботу в міжнародному аеропорту «Донецьк» прикордонники не дозволили вилетіти літаку з колишнім главою держави, оскільки документи на виліт не були належним чином оформлені. Після цього головний пасажир залишив літак, пересів до броньованого автомобіля і поїхав з аеропорту.

Головною загадкою суботи й неділі було місцеперебування Віктора Януковича. Кореспондент «Голосу України» побувала біля садиби родини екс-президента, де мешкає його дружина Людмила та старший син Олександр з родиною. Будинок по вулиці Райніса оточений височенним парканом, який ховається за висадженими деревами. Металеві ворота на контрольно-пропускному пункті були зачинені, у будці для охорони нікого не виявилося. На дзвінок у двері ніхто не відповів. Побачити бодай щось через паркан не вдалося — хіба що дах просторого будинку. Вулиця була безлюдною, охорони не було, і потрапити в будинок ніхто не перешкоджав. Місцеві мешканці іронічно жартували, що садиба вже стала місцем паломництва.

Місцева влада запевняє, що тримає на контролі нагальні проблеми. «Перше питання — це життєзабезпечення, соціальні виплати незахищеним верствам населення, пенсіонерам, реалізація продовольчої програми в повному об’ємі, а також заспокоєння населення. Щоб фінансові заклади працювали, а працівники своєчасно отримували заробітну плату», — окреслив завдання міський голова Олександр Лук’янченко.

Коментуючи затримки з виплатою авансу і зарплат на підприємствах та з наповненням Пенсійного фонду, голова обласної державної адміністрації Андрій Шишацький зазначив, що влада працює із Держказначейством, щоб податки з області йшли насамперед на виплату заробітної плати і пенсій мешканцям регіону.

 

Донецька область.

Фото автора.

Ворота зачинені, охорони не видно — такий вигляд має садиба родини екс-президента.