Уже літо, а отже, гостро постало питання відпочинку дітей, у тому числі й за кордоном. Саме на особливостях виїзду дітей на такий відпочинок зупинимося сьогодні.

Дитина, яка не досягла 16-річного віку, не має права подорожувати  без супроводу батьків або уповноважених ними осіб. 16-18-річні можуть виїжджати за кордон самостійно,  оформивши паспорт.

Дитина їде з батьками. Для цього треба оформити для дитини закордонний паспорт або, якщо раніше був виданий проїзний документ для дитини, перевірити його дійсність. Крім цього донедавна (до квітня 2015 р.) існував і спрощений варіант, коли відомості про дітей, які їдуть за кордон разом з батьками, вписувалися в паспорти батьків (чи одного з батьків), але з квітня 2018 року дитина вже не зможе виїхати з України на підставі запису в паспорті батьків.

Виїзд дитини з одним із батьків або іншими особами. Відповідно до п. 4 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.95 № 57, виїзд із України громадян, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного із батьків здійснюється за нотаріально посвідченою згодою другого із батьків із зазначенням у ній держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі, якщо другий із батьків відсутній у пункті пропуску. Якщо дитина подорожуватиме, наприклад, з бабусею чи іншими особами, то потрібен нотаріальний дозвіл від обох батьків.

Якщо один із батьків не дає згоди на виїзд. Це, певно, один із найскладніших випадків. Вирішити його можна лише у судовому порядку шляхом отримання рішення суду. Для цього необхідно звернутися до суду за місцем проживання, навести докази того, що один із батьків не надає письмової згоди на виїзд дитини за кордон, обґрунтувати необхідність такого виїзду, його спрямованість на реалізацію та захист прав дитини (оздоровлення, навчання, вивчення іноземної мови), навести докази звернення до батька (матері), його відмови. Як засвідчує судова практика, дозвіл на виїзд дитини за межі України без згоди батька, не позбавленого батьківських прав, надається кожного разу окремо (тобто на кожен виїзд), при цьому в дозволі зазначається країна, місце перебування та скільки часу дитина перебуватиме за кордоном.

Згода на виїзд за кордон другого із батьків не потрібна:

1) якщо другий із батьків є іноземцем або особою без громадянства, що підтверджується записом про батька у свідоцтві про народження дитини;

2) якщо у паспорті громадянина України для виїзду за кордон, з яким перетинає державний кордон громадянин, котрий не досяг 16-річного віку, або проїзному документі дитини є запис про вибуття на постійне місце проживання за межі України чи відмітка про взяття на постійний консульський облік у дипломатичному представництві або консульській установі України за кордоном;

3) якщо наявні рішення суду про позбавлення батьківських прав другого із батьків; визнання його безвісно відсутнім або недієздатним;

4) якщо дитина виїжджає з одинокою матір’ю (за наявності довідки про народження дитини, виданої відділом реєстрації актів цивільного стану, із зазначенням підстав внесення відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України).

Дмитро ЛУЦЕНКО.