Створена у сімнадцятому сторіччі Кам’янська Січ на Херсонщині може отримати друге життя як повноцінний туристичний об’єкт. Національний заповідник «Хортиця», у віданні якого вона перебуває, створив робочу групу з відродження окремого сектору «Кам’янська Січ», яка має, зокрема, налагоджувати стосунки з громадськістю та місцевою владою. Та й крім цього зробити належить чимало: налагодити охорону історичної пам’ятки, збудувати чи підшукати приміщення для науковців.

Стосовно приміщень — окрема розмова. Адже просто на території Кам’янської Січі ще до Другої світової війни селяни збудували чотири садиби із садами та городами. Розташовані вони саме на тому місті, де колись стояли козацькі курені — від них ще залишилися характерні заглибини. Тут конче треба проводити археологічні розкопки, але вони неможливі, доки ведеться господарська діяльність. Тож вихід єдиний: викупити землі й майно у приватних власників.
— Три із чотирьох родин не проти продати земельні ділянки та нерухомість, хоча далеко не в усіх є повний пакет документів на право власності. А ще треба відшукати гроші на їхнє придбання. Оскільки Кам’янська Січ розміщена на території Херсонщини, ці угоди могли б профінансувати з обласної скарбнички, — розмірковує член робочої групи «Кам’янська Січ» науковий співробітник Херсонського краєзнавчого музею Андрій Лопушинський. — Землі Січі селяни використали для облаштування персикових садів — поливають їх водою з Дніпра, збувають вирощені плоди і з цього живуть.
Для археологів на Кам’янській Січі взагалі справ повнісінько. Тут досі не розшукали точне місце старовинного козацького кладовища, про яке згадував ще знаменитий історик Дмитро Яворницький. Берег Каховського водосховища, куди втрапила Січ, обвалюється, і дедалі більше артефактів і залишків давніх споруд опиняються на дні та руйнуються. Через нестачу коштів розкопки йдуть мляво, а вони, між іншим, також приваблювали б туристів та екскурсантів звідусіль. На них можна було б заробляти, але де там — необхідна інфраструктура відсутня. Людям немає де навіть відпочити та поїсти: звісно, якщо не рахувати кулешу з казана у поодинокі святкові дні. Влада Херсонщини охоче використовує Кам’янську Січ як туристичний бренд. Та не хоче або не має чіткої уяви, як вкладати гроші в його розвиток.

Херсонська область.