Не таємниця, що показники смертності в Україні залишаються одними з найвищих у Європі. Про це говорять уголос, це визнають, це не може не тривожити. Причин такого сумного стану справ чимало — від економічної й соціальної ситуації в країні в цілому до стану системи охорони здоров’я конкретно. Зокрема, одна з них, доволі вагома — шалена дорожнеча лікарських препаратів, які багатьом громадянам стали просто не по кишені.

 

 

Вивчення фармацевтичного ринку експертами показало, що ціни на ліки у вітчизняних аптеках можуть сягати 300 і більше відсотків накрутки від їхньої реальної собівартості! У плані доступності це може не стосуватися пацієнтів, які підпадають під урядову програму «Доступні ліки», що стартувала в перших числах квітня. Саме «може», оскільки варто ще почекати, як вона себе виявить. Адже до голосних заяв і обіцянок усі ми вже звикли.

Тим більше, не надто й віриться, що фармакологічні ділки спекулятивними цінами на лікарські препарати продовжують наступати на здоров’я нації на всіх фронтах. Приміром, нещодавно я придбав у «найдешевшій» аптеці району упаковку кардіологічного препарату «Хартіл», 10 мг за 150 гривень, який два місяці тому коштував у ній 130 гривень... Але ж далеко не всі можуть дозволити собі таку «розкіш» — багато які життєво необхідні ліки стають недоступними для зубожілого населення.


А кілька місяців тому як експеримент я вирішив промоніторити низку київських аптек з метою порівняти вартість товару, що вони продають. Причому за об’єкт цінового вивчення обрав аж ніяк не ліки, які можуть бути в продажі від різних виробників, у тому числі й закордонних (а тому різниця у цінах може бути доволі великою), а всім відому звичайну харчову добавку-підсолоджувач фруктозу, що стабілізує рівень цукру в крові й тим самим є особливо важливою для людей, які страждають на цукровий діабет. Певна річ, вітчизняного виробника. За відправну точку послужив ринок «Севастопольський», розташований у Солом’янському районі м. Києва. І як «таємний покупець» обійшов із десяток аптек (насправді їх у районі точки відправлення, як мінімум, удвічі більше), розташованих у радіусі кілометра-півтора від цього ринку. Адже логіка простого обивателя говорила, що розкид цін цього достатньо розповсюдженого й аж ніяк не дефіцитного продукту, начебто б не може бути великий. Але, як виявилося, п’ятисотграмова пачечка підсолоджувача теж може кусатися. От результати цього «дослідження».


Отже. За 500-грамову упаковку фруктози в Києві, у Солом’янському районі просили: в аптеці «Бажаємо здоров’я» — 44 грн., 50 коп.; в аптеці «Гормональних препаратів» — 58 грн., 26 коп.; в аптеці «TAS» — 102 грн., 85 коп.; в аптеці «Аптека зі складу» — 48 грн., 63 коп.; в аптеці «Гелекси» — 72 грн., 50 коп.; в аптеці «Лекфарм» — 56 грн., 30 коп.; в аптеці «Аптека Здоров’я» — 80 грн. з копійками; в аптеці «Велика Аптека» — 35 грн., 60 коп. (за цією ціною тут залишалася лише одна пачка, ціна інших — 64 грн., 19 коп.): в аптеці «Аптека низьких цін» — 75 грн.; в аптеці «Інтелекс» — 35 грн., 28 коп. (залишалася остання пачка, ціна наступних пачок — невідома). Вартість же 500 грамів фруктози в різних супермаркетах цього району становила від 50 до 60 гривень. Чи не правда, різниця у вартості харчової добавки, підкреслюю — вітчизняного виробника — від 35 грн., 60 коп. до 102 грн., 85 коп. — більш ніж істотна. Зрозуміло, що ціноутворення залежить і від виробника, і від постачальника, і від власників аптек і т. д. Причому постачальник за єдиної відпускної ціни виробника може в одну аптечну мережу продавати товар дешевше, в іншу — дорожче. Тут уже як домовляться. Але ж нам з вами від усього цього не легше. І як на мене, зовсім не виключено, що ціни в наших аптеках і далі невблаганно зростатимуть. Незважаючи на всі запевняння можновладців.


І останнє. Багато які аптеки приваблюють покупця знижками, усілякими акціями, запевняннями, що вони працюють прямо з найбільшими виробниками й дистриб’юторами фармацевтичної продукції, тому ціни на ліки нібито значно нижчі за ринкові та ін. Насправді ж, як правило, і за невеликим винятком, усе це лише маркетингові ходи, які спрямовані передусім на те, щоб якомога вигідніше продати свій товар і збагатитися. За всяку ціну. У цьому випадку — ціною здоров’я, а найчастіше й життів простих людей.

 

Київ.

ПРЯМА МОВА

Прем’єр-міністр України Володимир ГРОЙСМАН на прес-конференції за підсумками року діяльності уряду:


«90 відсотків українців відмовляються від лікування, бо для них це дорого. Ми маємо змінити цю систему та провести необхідні зміни та реформи».


Карикатура  з мережі Інтернет.


Мал. Олексія МЕРІНОВА.