У парламенті під головуванням Першого заступника Голови Верховної Ради України, представника гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи (далі - ТКГ) Ірини Геращенко відбулося засідання неформальної депутатської групи «Мінська платформа» за участі представників депутатських фракцій та груп.

 

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, координатор підгрупи з економічних питань Тристоронньої контактної групи Пер Фішер.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Під час засідання Пер Фішер поінформував, що систематичне порушення режиму тиші та замінування територій на Донбасі спричинили критичну ситуацію на промислових та вугледобувних підприємствах. Координатор підгрупи з економічних питань ТКГ зауважив, що особливо напруженою залишається ситуація на Авдіївському коксохімічному заводі та Донецькій фільтрувальній станції. Окрім того, Пер Фішер відзначив проблемну ситуацію на шахтах Донбасу на окупованих територіях, котрі підтоплені до критичного максимуму.


Пер Фішер повідомив, що нині на економічній підгрупі ТКГ важливо досягнути консенсусу щодо визначення умов проведення спеціального моніторингу окремих об’єктів на окупованих територіях, що можуть завдати шкоди екології регіону, та розробити відповідні заходи реагування.


Учасники «Мінської платформи» наполягають на інтенсифікації роботи в екологічній сфері в рамках роботи економічної підгрупи ТКГ.


Зокрема, парламентарії наголосили на необхідності негайного реагування на зазначені проблеми, аби запобігти виникненню техногенної та екологічної катастрофи.


Так, Представник Президента України у Верховній Раді України Ірина Луценко звернула увагу, що наразі понад 300 підприємств знаходиться на тимчасово окупованій території Донбасу, серед яких 20 вже зруйновані систематичними обстрілами зі сторони ОРДЛО.


Голова підкомітету з питань державного моніторингу навколишнього природного середовища Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Іван Рибак зауважив, що у м. Єнакієве Донецької області, що зараз тимчасово непідконтрольне Україні, зберігається майже 100 тонн радіоактивних відходів, витік яких може спричинити екологічну катастрофу в регіоні.


Заступник міністра екології та природних ресурсів України Віктор Вакараш поінформував, що на тимчасово окупованих територіях пошкоджено понад 700 га території природно-заповідного фонду. Він розповів про заходи, яких вживає уряд та парламент для врегулювання окремих екологічних питань на сході Україні.


Віктор Вакараш зазначив, що 11 травня за ініціативи Ірини Геращенко під головуванням Віце-прем’єр-міністра - міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Зубка, за участі представників України у ТКГ, представників місцевих адміністрацій відбулася міжвідомча нарада з вирішення проблемних питань в екологічній сфері Донецької та Луганської областей. Він наголосив, що за підсумками наради доручено сформувати спеціальну робочу групу для того, щоб дослідити стан окремих підприємств на сході України, оцінити загрози та розробити і імплементувати план дій для врегулювання проблемних екологічних питань.


Під час засідання «Мінської платформи» народні депутати України констатували, що задля врегулювання екологічної ситуації на Донбасі вкрай важливе виконання Росією та представниками ОРДЛО своїх зобов’язань у безпековому та гуманітарному блоці Мінських угод.


Серед іншого, учасники зустрічі відзначили необхідність підвищення обізнаності представників країн-членів ОБСЄ та ЄС щодо реальної екологічної ситуації на Донбасі.


Так, представник підгрупи з гуманітарних питань ТКГ Ірина Геращенко закликала парламентаріїв опрацювати звернення до європейських партнерів України щодо екологічних ризиків, які є наслідком систематичного порушення представниками РФ та ОРДЛО безпекового блоку Мінських угод.


«Ми виступаємо за більш активне інформування наших європейських партнерів щодо масштабів техногенних ризиків і загроз на Донбасі», — зауважила Ірина Геращенко.
Інформаційне управління апарату Верховної Ради.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.