РЕГІОНИ

Будівлю облради передали під контроль Народної ради

У Вінниці будівлю облдержадміністрації та обласної ради передали під контроль новоствореної Народної ради.

Про це повідомила на зустрічі з мітингувальниками 20 лютого заступник голови облради Наталія Солейко. За її словами, така необхідність виникла у зв’язку з інформацією про те, що готується підпал приміщення радикально налаштованими представниками Майдану. Так само вони планували закидати вибухівками і горючою сумішшю офіс обласної організації Партії регіонів. Їх зупинили інші учасники акцій протесту. Після годинного очікування ключів активісти проникли до приміщення через вікно. Міліція не перешкоджала їхнім діям в обмін на запевнення, що не будуть знищувати документи і комп’ютерну техніку. Винесли партійну символіку і спалили у дворі. Техніку і документи передали на зберігання міліції. В партійному офісі «регіоналів» планують розмістити офіс Вінницької народної ради. Це сталося увечері 20 лютого після зустрічі протестувальників з керівником області Іваном Мовчаном.

На Театральній площі учасники мітингу вимагали від пана Мовчана вийти з лав Партії регіонів і подати у відставку. Очільник краю не погодився пристати на жодну з пропозицій. Після цього натовп почав скандувати «Ганьба!», «Відставка!». Пан Мовчан встиг сісти в автомобіль і поїхати з площі у тому напрямку, де знаходиться обласне управління СБУ.

Саме там пролунали постріли. «Очевидно, мітингарі подумали, що голова ОДА поїхав до управління СБУ, — повідомила кореспонденту «Голосу України» прес-секретар управління Ірина Єрмолова. — Що сталося далі, мені відомо тільки з розповідей. Офіційної інформації не маю. Мітингувальники почали кидати камінням у вхідні двері пропускного пункту управління. При цьому влучили в голову одному із співробітників. Звідти пролунали постріли. Спочатку попереджувальні. Потім одного з активістів поранили в ногу. Його забрала «швидка».

Про припинення діяльності фракції Партії регіонів у Вінницькій міськраді повідомив міський голова Володимир Гройсман. У фракції «регіоналів» налічується п’ять депутатів міськради. Загалом у Вінницькій міськраді 50 народних обранців. Офіційна заява про саморозпуск фракції ПР буде зроблена на наступному засіданні сесії міськради. Про свій вихід із фракції «регіоналів» повідомили також депутати обласної ради — Микола Форманюк, керівник комунального підприємства «Вінницьке трамвайно-тролейбусне управління», і Тетяна Антонець, головний лікар обласної дитячої лікарні. Щоправда, пані Антонець зауважила, що зробила це після неодноразових погроз на її адресу та адресу її сім’ї.

Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.

Частина міліції залишається з гумовими кийками

Ще звечора кіровоградці були шоковані повідомленнями про те, що до Кіровограда рухаються автобуси з тітушками, які напередодні били євромайданівців в Одесі. Очевидці мобільними телефонами повідомляли, що бачили їх уже біля Бобринця (містечко на межі з Миколаївською областю). Будь-які силові відомства не вживали жодних заходів для того, щоб зупинити молодчиків та відвернути кровопролиття. Мало того — почали надходити повідомлення, що нібито до обласного центру вже прибули три автобуси з тітушками в супроводі силовиків.

Сама траурна хода в пам’ять загиблих під час протистоянь у Києві проходила в Кіровограді мирно. Хоч уже наприкінці дня в деяких місцях були помічені групи молодиків спортивної статури. Дехто — в будівельних касках. Зважаючи на це, громадськість закликала спортсменів міста, а також просто сміливих та дужих чоловіків прийти на площу Кірова та не допустити кровопролиття.

Тим часом з арсеналів, що знаходяться на вулиці Шевченка біля приміщення МНС, активно видавали зброю і вантажили військових у машини. Куди їх везтимуть — не пояснили.

Незважаючи на заяви обласної влади про те, що в регіоні не допустять розгулу злочинності, буквально через кілька годин в селищі Нове сталося рейдерське захоплення елеватора, що належить опозиціонерам Онулам. На територію підприємства увірвалося близько 50 осіб характерної зовнішності, у масках, озброєних металевими прутами і навіть автоматами. Вони побили вікна в адміністративному приміщенні й погрозами вбивства вигнали неозброєну охорону. Пізніше на територію підприємства заїхали кілька вантажівок.

На під’їзді до підприємства на машину власниці напало п’ять тітушок. Не кажучи ні слова, вони почали нищити автомобіль жінки металевими прутами та різати шини. Власниці довелося втікати. Напад був зафіксований відеореєстратором. Коли за викликом прибула слідчо-оперативна група міліції, опозиціонерка впізнала одного з нападників, того самого, який хотів витягнути її з автівки. Це був один із тих тітушок, які пробували захопити елеватор ще наприкінці минулого року.

Також стало відомо, що попри наказ в. о. міністра внутрішніх справ В. Захарченка застосовувати вогнепальну зброю, на Кіровоградщині її видали далеко не всім. Частина міліції залишається з гумовими кийками.

У Кіровоградській ОДА закрито всі входи, крім центрального. Біля будівлі чергують пожежні машини. Вікна приміщення ОДА знову заклали мішками з піском та забивають дошками. Усе решта — у звичайному режимі.

Єдине, про що повідомляють місцеві жителі з прилеглих до військових частин районів: там спостерігаються вантаження військовослужбовців з речовими мішками і автоматами до критих вантажівок.

Петро МЕЛЬНИК.

Кіровоградська область.

Пам’ятник стягнули за допомогою вантажівки

Близько першої ночі в п’ятницю, 21 лютого, у Житомирі звалили з постаменту пам’ятник Леніну на Соборному майдані. Спочатку активісти «Правого сектору» кидали на граніт «коктейлі Молотова». Потім почали зупиняти машини і просити у водіїв трос. Пам’ятник стягнули за допомогою вантажівки.

А попередньої ночі протестувальники зайняли адмінбудівлю облдержадміністрації й облаштувалися там. У будинку УМВС України в області вибито вікна на нижніх поверхах. У приміщення кидали «коктейлі Молотова», у правоохоронців — бруківку. Медикам довелося надавати допомогу 23 постраждалим, серед яких і випадковий перехожий. Четверо людей отримали закриті черепно-мозкові травми, один чоловік — відкриту.

У Житомирській міськраді самоліквідувалася фракція Партії регіонів. Заяви про вихід із лав цієї партії подали голови обласної та міської рад Йосип Запаловський і Володимир Дебой — про це повідомлено на офіційних сайтах. Безпартійним став також голова ОДА Сергій Рижук.

Олексій КАВУН.

 

Житомир.